Rusya Bilimler Akademisi gökbilim ekibi, Spektr-RG (SRG) uzay gözlemevi vasıtasıyla evrenin en enerjik ve parlak oluşumlarından biri olan 11 yeni aktif galaktik çekirdek (AGN) keşfettiğini açıkladı.
Bu buluş, galaksilerin merkezlerinde yer alan süper kütleli kara deliklerin işleyişine dair AGN’lerin anlaşılmasında önemli bir ilerleme olarak görülüyor.
YENİ AGN’LER X-IŞINI VERİLERİ İNCELENEREK BULUNDU
Astronomy Letters dergisinde yayımlanan araştırmanın başında bulunan Grigory Uskov ve ekibi, geniş kapsamlı gökyüzü araştırmaları çerçevesinde birçok X-ışını kaynağını inceledi.
Ekip, özellikle SRG’nin ART-XC teleskobuyla belirlenen ve daha önce tanımlanmayan X-ışını kaynaklarına odaklanarak bu yeni aktif galaktik çekirdekleri ortaya çıkardı.
ARAŞTIRMA KAPSAMINDA 50’DEN FAZLA AGN TANIMLANDI
Yürütülen kapsamlı araştırmalar sayesinde, şimdiye kadar 50’den fazla aktif galaktik çekirdek ve birkaç kataklizmik değişkenin tanımlanması gerçekleştirildi.
Son makalelerinin içeriğinde, ARTSS1-5 kataloğundan 11 AGN’nin optik olarak tanımlanıp kategorize edildiği belirtiliyor. Bu yeni keşifler, Dünya’ya göre oldukça yakın mesafelerde bulunmaktadır.
YENİ KEŞFEDİLEN AGN’LER SEYFERT GALAKSİSİ OLARAK SINIFLANDIRILDI
Yeni keşfedilen 11 aktif galaktik çekirdeğin X-ışını parlaklıkları, modern AGN’ler için normal kabul edilen 2 ile 300 tredesilyon erg/s aralığında değişiklik göstermektedir.
Bu çerçevede gök bilimciler, söz konusu AGN’leri; yedi tip 1, üç tip 1.9 ve bir tip 2 olmak üzere Seyfert galaksileri olarak sınıflandırdı.