Yerli tohum çeşitlerinin tarıma kazandırılması devam ediyor. Tohum çeşitlerinin geliştirilmesinin yanı sıra tarımda suyun merkeze alındığı çalışmalarla verimliliğin artırılması hedefleniyor.
Dünya genelinde yaşanan olumsuzluklar, “gıda milliyetçiliği” kavramını artırdı. Türkiye’de ise geçen yıl tohum ve tarımsal ürünlerde yerliliği desteklemeye yönelik çalışmalar artırıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre, geçen yıl araştırma kurumlarında tarla bitkilerinde 42, bahçe bitkilerinde 22 yerli ve milli tohumluk çeşidi geliştirildi. Aynı dönemde, tarım ve orman sektöründe yapısal reformlar ve düzenlemeler de uygulamaya alındı.
Ülke genelinde “Üretimin ve Üreticinin Yüzyılı” parolasıyla, doğal kaynakların etkin kullanımını gözeten ve ileri teknolojiye dayalı sürdürülebilir bir üretim hedefleniyor. 81 ilde üreticiler, üretici temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, kamu ve üniversitelerin katılımıyla üç yıllık üretim planlarının yapılmasına yönelik teknik komiteler oluşturuldu. Bu süreçte suyun merkeze alınarak verimliliği artırmak amaçlanıyor.
Yeni sistem doğrultusunda, 2024-2025 üretim sezonunda stratejik ürünlerin en uygun şekilde üretilmesi, üreticilerin pazarlama imkanlarının geliştirilmesi ve genel olarak verimliliğin artırılması hedefleniyor. Organize tarım bölgelerinde (OTB) ise jeotermal kaynaklarının yanı sıra yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı hızla yaygınlaştırılıyor. 41 ilde kurulacak 60 OTB’nin yatırım süreci hızlandırıldı.
Ayrıca, tohum ve tarımsal değerlerin korunmasını sağlamak için destekler artırıldı. Araştırma kurumlarında, geçen yıl 42 tarla bitkisi ve 22 bahçe bitkisi için yerli ve milli tohumluk çeşidi geliştirilirken üretilen sertifikalı tohumluk çeşitlerinin yüzde 40’ı bu tohumlardan oluştu. Aynı zamanda Ata Tohumu Projesi kapsamında 37 yerel çeşit tescil edilip koruma altına alındı.
Ülke genelinde yapılan AR-GE çalışmalarıyla yumurta tavukçuluğunda 4 damızlık hat, etçi tavukta 1 damızlık hat ve “Efe Arısı” geliştirilerek Ülkesel Arıcılık Projesi başlatıldı. Ayrıca, Halk Elinde Küçükbaş ve Anadolu Mandası Islahı Ülkesel Projeleri devam ediyor. Ayrıca, tarımsal üretimin geleceği için gen bankalarında 322 bin 472 genetik materyal korunmaya devam edilirken kuraklığa, soğuğa ve hastalıklara dayanıklı tohum çeşitleri geliştirilmeye devam ediyor.