Türkiye’nin Afrika’daki artan etkisi her geçen gün Batı’nın dikkatini çekmeye devam ediyor. Financial Times gazetesi, Türkiye’nin Afrika için giderek önemli bir güç haline geldiğini belirterek, Ankara’nın kıtada siyasi bir arabulucu olarak kendini gösterdiğini vurguladı. Türkiye’nin Afrika ülkeleriyle iş birliğinde “kazan-kazan” politikasını benimsediği ve büyükelçilik sayısını artırarak ilişkilerini derinleştirmeyi amaçladığı belirtildi.
Financial Times gazetesi Türkiye’nin Afrika’daki etkisini manşetine taşıdı ve özellikle Somali ve Etiyopya arasında yaşanan bir anlaşmazlığı çözmek için Türkiye’nin diplomasi çalışmalarının örnek gösterildiği bir haber yayınladı. Ankara’nın kıta ülkeleriyle güçlü siyasi, ticari ve güvenlik ittifakları kurarak kendisini rekabetçi bir oyuncu olarak konumlandırdığı vurgulandı.
Türkiye’nin Afrika’da artan etkisinin Sahel bölgesinde belirgin hale geldiği ve Ankara’nın Sahel’de nüfuzunu genişleterek yeni fırsatlar ve ortaklar edindiği belirtildi. Türk şirketlerin Afrika kıtasında 1800’den fazla altyapı projesine imza attığı ve Ankara’nın ekonomik olarak da Afrika’ya açıldığına dikkat çekildi.
Ankara’nın Afrika’da “yumuşak güç” hamleleri yaptığı ve özellikle dinin devreye sokularak kalpleri ve akılları kazanmayı hedeflediği ifade edildi. Türkiye’nin sadece ekonomik olarak değil, aynı zamanda kültürel ve sosyal alanda da Afrika ile ilişkilerini derinleştirdiği belirtildi. Financial Times gazetesi Türkiye’nin Afrika’ya silah satışı gibi güvenlik işbirliklerini de artırarak nüfuzunu genişlettiğini vurguladı.
Son olarak, Türkiye’nin Afrika’daki yükselişinin Batılı ülkelerin şüphesini çekmediği ve ABD’nin Türkiye’yi ticari ve diplomatik anlamda rakip olarak gördüğünü ancak müttefik olarak kabul ettiği belirtildi. Türkiye’nin Afrika’daki artan etkisi, Türk iş dünyasının kıtaya açılmasını sağlarken, Ankara’nın Afrika’nın ekonomik ve güvenlik alanında ortaklar edinmesiyle kıtadaki etkisini artırdığı vurgulandı.