Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) Başkanı olan Prof. Dr. Muharrem Kılıç, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde (İEÜ) düzenlenen bir programda insan hakları ihlalleri ve ayrımcılığa yönelik yaptırımlar hakkında bilgi verdi. Kılıç, “İnsan Haklarının Kurumsallaşması: Ulusal İnsan Hakları Kurumları” adlı sunumuyla, cinsiyet, medeni hal ve dini inanç gibi konularda ayrımcılık yapan kişilere ve kurumlara 145 bin TL idari para cezası uygulayabildiklerini belirtti. Ayrıca, kurum olarak ayrımcılık temelli insan hakları ihlallerini sonlandırma ve standart oluşturma konusunda çalışmalar yaptıklarını vurguladı.
Kılıç, kurumlarının ayrımcılık konusunda bireysel başvurular aldığını ve kanunda 15 temel öngörüldüğünü açıkladı. Örneğin; bir öğrenci ya da bekar olduğunuz için ev kiralama talebinizin reddedilmesi durumunda başvuruda bulunabileceğinizi belirtti. Özel kanunlarda medeni halin ayrımcılık nedeni olarak geçtiğini ve bu tür durumların bir ihlal olduğunu dile getirdi.
Ayrıca, cinsiyet, etnik köken, dini inanç ve medeni hal gibi konularda ayrımcılığın yasak olduğunu ve bu ihlallerin sosyal medya yazışmaları dahil delil oluşturabileceğini söyledi. Örneğin; bir restorana gitip, cinsiyetiniz nedeniyle hizmet alamamanız durumunda bu ayrımcılığa dair delil oluşturabileceğinizi belirtti.
Kadınlara iş verilmemesi gibi durumların ayrımcılık ihlali olduğunu vurgulayan Kılıç, bu tür durumları ispatlayanların kurumlara yaptırım uyguladıklarını söyledi. TİHEK’in maddi yaptırım yetkisine sahip bir kurum olduğunu ve ihlal yapan kurumlara idari para cezası uygulayabildiklerini belirtti. Her sene ceza miktarının değiştiğini ve bu yılın değerleme oranına göre cezanın 145 bin TL olduğunu açıkladı. Kılıç, bu tür maddi yaptırımların dünyada sadece birkaç ülkede bulunduğunu ve Türkiye’nin bu ülkelerden biri olduğunu ifade etti.