“`html
Güney Kore’de sıkıyönetim kararı sonrasında kamuoyunda tepkiler artarak devam ediyor. Ülkenin önde gelen haber ajanslarından olan Yonhap’ın haberine göre, muhalefetteki Demokrat Parti (DP) lideri Lee Jae-myung, parti üyelerini Ulusal Meclis’e çağırdığını duyurdu.
“ANAYSAYA AYKIRI”
Lee, sıkıyönetim kararını “anayasaya aykırı ve halka karşı bir hareket” olarak tanımladı. Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’u hedef alarak, “Sebepsiz yere sıkıyönetim ilan edildi. Tanklar, zırhlı araçlar, silahlı ve kılıçlı askerler yakında ülkeyi kontrol edecek.” şeklinde sert eleştirilerde bulundu.
ULUSAL MECLİSE GİRİŞLER VE ÇIKIŞLAR KAPATILDI
Başkan Yoon’un sıkıyönetim ilanının ardından, Ulusal Meclis yerleşkesine girişler, korumalar ve polis tarafından kısıtlandı. Yerel saatle 23.30 itibarıyla, Meclis’in kapılarında nöbet tutan güvenlik güçleri, yalnızca milletvekillerinin, parlamento personelinin ve akredite muhabirlerin kimlik kontrolü sonrasında girişine izin verdi.
Yoon’un sıkıyönetim ilanıyla birlikte, Meclis önünde toplanan kalabalık vatandaşlarla polis arasında gerginlikler yaşandı. Göstericiler, sıkıyönetim kararını protesto etmekte kararlıydılar.
“KARARI HALKLA BİRLİKTE ENGELLEYECEKLERİNİ” DUYURDU
İktidardaki Halkın Gücü Partisi’nin lideri Han Dong-hoon ise sıkıyönetim kararını “yanlış” olarak değerlendirdi. Han, hükümetin bu kararını halkla birlikte engelleyeceklerini belirtti.
Ayrıca, Güney Kore Dışişleri Bakanlığı, Bakan Cho Tae-yul’un bu zor durum üzerine üst düzey yetkililerle acil bir toplantı yapma kararı aldığını açıkladı. Maliye Bakanı Choi Sang-mok da sıkıyönetim sonrası sürece dair bazı açıklamalar yaptı ve Merkez Bankası, Mali Hizmetler Komisyonu ve Mali Denetim Servisinden üst düzey yetkililerle toplantı yapılacağını bildirdi.
NE OLMUŞTU
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon, muhalefetin devlet karşıtı faaliyetlerde bulunduğunu iddia ederek ülkede sıkıyönetim ilan etti. Anayasaya göre, Devlet Başkanı, “savaş, silahlı çatışma, ulusal acil durum ya da kamu güvenliği ve düzeninin gerektirdiği hallerde” bu yönde bir karar alma yetkisine sahip. Sıkıyönetim ilanına bağlı olarak, basın, medya ve mahkemelerin yetkileri dahil belirli özgürlükler kısıtlanabiliyor.
Ancak eğer Ulusal Meclis’in çoğunluğu sıkıyönetimi sona erdirmek için bir talepte bulunursa, sıkıyönetim kaldırılabiliyor. Meclis’te toplam 300 üye bulunurken, muhalefetteki DP 170 sandalyeye sahip olması nedeniyle sıkıyönetimi kaldırma kapasitesine yüksek ihtimalle sahip.
“`