USD38,10
%0.34
EURO43,49
%0.15
JPY0,002704
%0
RUB0,465600
%0.35
CNY5,24
%0.08
GBP51,09
%0.12
EURO/USD1,14
%0.24
BIST9.317,24
%-0.84
Petrol67,96
%3.2
GR. ALTIN4.076,87
%0.33
BTC3.226.399,32
%-0.58
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Aile Hekimliği Sistemi: Yeni Teşviklerle Güçleniyor!

Aile Hekimliği Sistemi: Yeni Teşviklerle Güçleniyor!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayıp Birinci, 1 Kasım 2023 tarihinde yürürlüğe giren yeni Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği çerçevesinde getirilen yenilikler ve bu yenilikler hakkında kamuoyunda ortaya çıkan eleştirilere dair açıklamalarda bulundu. Birinci, yapılan detaylı planlamalarla sağlık sisteminin ihtiyaçlarına uygun değişikliklerin gerçekleştirildiğini belirtti.

Yeni sistemin amacı, aile hekimlerinin üzerindeki yükü azaltarak, hastalar için ayrılan zamanı artırmak ve koruyucu sağlık hizmetlerini güçlendirmek olarak ifade edildi. “Hastalarımızın kronik hastalık taramalarını yaparak saptanan hastalıkların yakın takibini sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

“TEŞVİK ÖDEMELERİ 3 KATINA ÇIKARILDI”

Aile hekimliği alanında yeni bir teşvik mekanizması oluşturulduğunu vurgulayan Birinci, geçmişte aile hekimlerine yapılan teşvik ödemesinin 14 bin 800 lira civarında olduğunu, bu miktarın yeni düzenlemeyle 3 katına çıkarıldığını ve toplamda yüzde 200’lük bir artış sağlandığını açıkladı.

Yeni teşviklerin muayene, kronik hastalık taramaları ve hasta memnuniyeti gibi 5 ana başlık altında verildiğini aktaran Birinci, muayene teşvikinin 15 bin 600 liraya yükseltildiğini ve bunun alınabilirliğinin kolaylaştırıldığını dile getirdi.

İKİNCİ EN ÖNEMLİ TEŞVİK: KRONİK HASTA TARAMALARI

Kronik hastalık taramalarının teşvikinin ise 13 bin 394 lira olarak belirlendiğini belirten Birinci, bu taramaların erken teşhis ve tedavi açısından büyük öneme sahip olduğunu söyledi. Örneğin, meme kanserinin taramalar sayesinde erken tespit edilip tedavi edilebildiğine dikkat çekti.

Kayıtlı nüfusun acil durumlara, ikinci ve üçüncü basamak sağlık tesislerine başvurusunun azalmasının da teşvik edileceğini belirten Birinci, aile hekimlerinin gerçekleştirdiği bu takip ve tedavilerin hastanelere başvuru sayısını azaltacağını ifade etti.

“AİLE HEKİMLERİNE MHRS ÜZERİNDEN RANDEVU KONTENJANI AYIRDIK”

Aile hekimlerinin, hasta takibi sonrası hastaları doğru branşa yönlendirebilmesi için MHRS üzerinden randevu kontenjanı ayrıldığını belirten Birinci, bu uygulamanın hastaların yeniden hastaneye gitme gereksinimini azaltacağını vurguladı.

31 Ağustos 2024 verilerine göre, hastanelerde 21 milyon kişinin muayene edildiğini fakat bu sayının 5 milyonunun, 10 gün içinde yeniden acil servislere başvurmuş olduğunu belirten Birinci, aile hekimlerinin hastalarının sağlık sisteminin akışında önemli bir rol oynayacağını ifade etti.

“ÜLKEMİZDE ANTİBİYOTİK DİRENCİ SEBEBİYLE ÖLEN İNSAN SAYISI 9 BİNE YAKLAŞTI”

Birinci ayrıca, akılcı ilaç kullanımıyla ilgili sağlık durumunu da güncelledi. “Türkiye’deki antibiyotik kullanım oranı, OECD ortalamasının 2,5 katına yakın. Antibiyotik direnci nedeniyle ölen insan sayısının 9 bine yaklaştığı tahmin ediliyor” diyerek, bu konuyla ilgili yapılan teşviklerin önemli olduğunu ifade etti.

Antibiyotik kullanımının azaltılması amacıyla 1400 lira tutarında bir finansal teşvik sunulduğunu aktaran Birinci, bu tür önlemlerin yalnızca bilinç artırıcı bir

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_ok_yi
Çok İyi
Aile Hekimliği Sistemi: Yeni Teşviklerle Güçleniyor!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

MegaOnHaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!