Her yıl özel sağlık kuruluşlarını olağan ve olağan dışı denetimlerden geçiren Sağlık Bakanlığı, uzman ekiplerle bu çalışmalarını aralıksız sürdürmektedir. Ocak 2024’ten bugüne kadar Türkiye genelinde özel sağlık kuruluşlarına yönelik gerçekleştirilen denetim sayısı 60 bini aşmıştır. Bu geniş çaplı denetim sürecinde, tespit edilen aykırılıklara bağlı olarak, 229 özel sağlık tesisine “faaliyet durdurma” cezası verilmiş, ayrıca 1507 özel sağlık tesisine “idari para cezası” uygulanmıştır. Bunun yanı sıra, bu denetimlerde 160 ayrı suç duyurusunda bulunulmuştur.
Sağlık Bakanlığı, “Yenidoğan çetesi”ne dair başlatılan soruşturma süreci kapsamında 10 özel hastanenin ruhsatını iptal etmiştir. Bu durum, özel ve kamu hastanelerinin işleyişinin yeniden gözden geçirilmesine ve sistemdeki mevcut sıkıntıların belirlenerek köklü değişiklikler yapılmasına öncülük etmektedir. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun talimatı doğrultusunda bakanlık, özel hastaneleri kapsayan mevzuatı kapsamlı bir şekilde yenilemeye hazırlanmaktadır. Uzmanlar tarafından başlatılan bu çalışma, özel sağlık kuruluşlarının ruhsatlandırılmasından, sağlık hizmeti sunumunda uygulanacak kalite standartları, fiyatlandırma politikaları, denetim süreçleri ve uygulanan yaptırımlar gibi birçok konuyu içermektedir.
Bakanlık, kamu, özel ve üniversite hastanelerinde sağlık hizmet sunum süreçlerini de bütüncül bir yaklaşımla yeniden ele almayı hedeflemektedir. Bu çerçevede, yakın dönemde Özel Hastaneler Yönetmeliği, Hastanelerin Denetleme Yönetmeliği ve Ambulans Hizmetleri Yönetmeliği’nde önemli değişiklikler yapılması planlanmaktadır. Özel hastanelerin işleyişine ilişkin düzenlemeler, sağlık meslek mensuplarının serbest meslek icrası kurallarını ve sağlık yapıları ile sağlık araçlarını kapsayan yönetmelikler de güncellenecek.
Gelecek dönem için Bakanlık, kamu, özel ve üniversite hastanelerinin yoğun bakım ve genel bölümlerindeki denetim süreçlerini şeffaf, bilişim tabanlı, bilimsel verilere ve risk yönetimine dayalı bir yaklaşım ile gerçekleştirmeyi planlamaktadır. Yapay zeka destekli çoklu denetim mekanizmalarının oluşturulması hedeflenmektedir. Ayrıca, Türkiye’nin önde gelen 13 yenidoğan yoğun bakım uzmanı ile oluşturulan “Yenidoğan Yoğun Bakım Denetim ve Değerlendirme Bilimsel Komisyonu” tüm yenidoğan yoğun bakım ünitelerine yönelik habersiz denetimlere başlamayı planlamaktadır.
Yenidoğan yoğun bakım uzmanlarının da yer alacağı bu denetimlerde, daha çok doğru tedavi uygulamalarının değerlendirilmesine yönelik detaylı incelemeler yapılacaktır. Bakanlık, benzer denetimlerin acil servisler ve yetişkin yoğun bakım gibi diğer alanlarda da kurulacak komisyonlar aracılığıyla gerçekleştirilmesini sağlamayı hedeflemektedir.