Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda 2025 Merkezi Yönetim Bütçe ve 2023 Kesin Hesap Kanun Teklifi görüşmelerine katıldı. Bu oturumda Türk savunma sanayiinin gelişimi ve Suriyeli sığınmacıların geri dönüş süreçleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
“TÜRK SAVUNMA SANAYİ ÜRÜNLERİ ÖN PLANDA”
Güler, 2002 yılında sadece 62 savunma projesinin bulunduğunu ve bu projelerin yaklaşık yüzde 80 oranında dışa bağımlı olduğunu ifade etti. Bugün geldiğimiz noktada, yerli savunma sanayi ürünlerinde yüzde seksene varan yerlilik oranıyla proje sayısının 1,132’ye yükseldiğini belirtti. 2023 yılı itibarıyla Türk savunma ve havacılık sektörünün toplam cirosunun 15.5 milyar dolara ulaştığını vurguladı.
2002’de 248 milyon dolar seviyelerinde olan savunma ve havacılık ihracatının 2023 yılında 5.5 milyar dolara çıktığını dile getiren Güler, Türk savunma sanayii ürünlerini ihraç ettikleri ülke sayısının 185’e ulaştığını ve ihraç edilen ürün çeşitinin yaklaşık 230’a çıktığını ifade etti. İHA ve SİHA’lar, kara araçları ve deniz platformları başta olmak üzere, Türk savunma sanayi ürünlerinin küresel pazarda ön plana çıkmaya başladığını belirtti.
“SURİYELİLERİN DÖNÜŞÜ İÇİN ÇALIŞMALAR YAPILACAK”
Bakan Güler, Türkiye’nin desteklediği Suriyeli sığınmacıların güvenli geri dönüşleri konusundaki çalışmaların devam ettiğini ifade etti. Güler, Suriye’deki siyasi gelişmeler ve Esad rejiminin devrinin bu süreci hızlandırdığını belirtti. İçişleri Bakanlığı’nın 2024 yılı itibarıyla aylık ortalama 11 bin sığınmacının gönüllü olarak Suriye’ye döndüğünü, ancak son gelişmelerle beraber bu sayının 1.5 ila 2 katına çıktığını belirtti.
Türkiye’nin Suriyelilerin geri dönüşleri için temel olarak iki aşamalı bir plan öngördüğünü söyleyen Güler, ilk olarak İdlib çevresindeki kamplarda kalan Suriyelilerin dönüşlerinin organize edileceğini, ardından Türkiye’de yaşayan Suriyelilerin dönüşü için çalışmalar yapılacağını belirtti. Bu kapsamda, Türkiye’de yaşayan Suriyeli sığınmacıların güvenli ve gönüllü geri dönüşlerinin sağlanması için ilerleme kaydedildiğini vurguladı. Suriye’nin kuzeyindeki güvenli bölgelerde istikrarı sağlamak amacıyla çeşitli askeri ve diplomatik adımlar atıldığını da sözlerine ekledi.
“BİRÇOK PROJE HAYATA GEÇİRİLDİ”
Güler, 2024 yılında uzay, hava, kara, deniz ve elektronik ile araştırma-geliştirme (AR-GE) alanlarında birçok önemli projeyi hayata geçirdiklerini aktardı. Beşinci nesil Milli Muharip Uçağı Kaan ve Hürjet’in uçuş testlerinin sürdüğünü, Gökbey helikopterinin ilk teslimatının yapıldığını duyurdu. Ayrıca, Kızıl Elma İnsansız Savaş Uçağı’nın prototip üretiminin devam ettiğini, Anka 3, Bayraktar TB 3, TB 2 Akıncı ve Aksungur İHA’larının kabullerinin tamamlandığını söyledi. Özellikle Bayraktar TB 3’ün, TCG Anadolu gemisinden iniş destek ekipmanları kullanmadan iniş ve kalkış gerçekleştirmesinin önemli bir başarı olduğunu vurguladı.
Seçil Selen Balık
Editor