USD38,10
%0.34
EURO43,49
%0.15
JPY0,002704
%0
RUB0,465600
%0.35
CNY5,24
%0.08
GBP51,09
%0.12
EURO/USD1,14
%0.24
BIST9.317,24
%-0.84
Petrol67,96
%3.2
GR. ALTIN4.076,87
%0.33
BTC3.245.115,16
%0
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Rahim Ağzı Kanseri İçin Farkındalık Ayı Başladı!

Rahim Ağzı Kanseri İçin Farkındalık Ayı Başladı!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rahim ağzı kanseri, erken teşhis ve düzenli tarama testleriyle önlenebilir hastalıklar arasında önemli bir yere sahiptir. Bu bağlamda, Medipol Sağlık Grubu, 1-31 Ocak tarihleri arasında Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı nedeniyle düzenlediği seminerle bu konuya dikkat çekti. Seminerde jinekolojik onkoloji ve radyasyon onkolojisi alanında uzman isimler, rahim ağzı kanseriyle ilgili alınması gereken önlemler, HPV aşısının koruyuculuğu ve erken teşhisin hayati rolü üzerinde kapsamlı bilgi verdiler.

Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Naki, rahim ağzı kanserinin dünyada yüksek ölüm oranlarına yol açan kanser türlerinden biri olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Naki, HPV virüsünü kapmış olan her bireyin rahim ağzı kanserine yakalanmadığını belirtirken, virüsün özellikle erken yaşlarda bulaşma oranının yüksek olduğunu açıkladı. HPV enfeksiyonunun ne kadar erken teşhis edilirse tedavi edilme oranının o kadar yükseleceğinin altını çizdi. Yıllık yapılan taramalar ile rahim ağzı kanseri riskinin önüne geçilebileceği ifade edildi ve 30 yaşından itibaren her kadına 5 yılda bir HPV testi yapılması gerektiği belirtildi.

HPV’nin rahim ağzı kanserlerindeki gelişim süreçlerini açıklayan Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Sema Karakaş ise virüsün hızla bulaşabilen yapısına dikkat çekti. Özellikle HPV 16 ve HPV 18 tipi virüslerin yapılan taramaların %70’ini oluşturduğunu belirtti. HPV aşısının korunmada büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak, bu aşı ile bağışıklık sisteminin güçlendirildiğini kaydetti. Ayrıca erken evre rahim ağzı kanserinde 2 cm’den küçük tümörlerde rahmin korunabileceğini söyleyerek, hedeflerinin rahmi korumak olduğunu ifade etti.

Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. İsa Aykut Özdemir, rahim ağzı kanserinin tedavi sürecinde erken teşhisin önemine dikkat çekti. Bu tür virüs bulaşmış hastalarda süreçlerin yavaş ilerlediğini ve erken dönemlerde hastalığın tedavi edilebilir olduğunu belirtti. Taramaların dünya genelinde 21 yaşında başlaması gerektiğini söyleyerek, rahim ağzı kanserinde sınıflama sistemini (CIN1, CIN2, CIN3) anlattı. Özellikle CIN3 seviyesindeki hastaların dahi HPV aşısı olması durumunda sürecin yavaşlayabildiğini belirtirken, erkeklerin de aşılanmasının önemine vurgu yaptı.

Radyasyon Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Gül Alço, ışın tedavileri konusunda bilgi vererek tedavi süreçlerinin nasıl yürütüldüğünü anlattı. Ameliyat şansı kalmamış hastalara radyoterapi uyguladıklarını açıklayan Prof. Dr. Alço, hastaların oksijen seviyelerine dikkat ettiklerini belirtti. Günümüzdeki ileri görüntüleme teknolojilerinin ışın tedavisine nasıl katkı sağladığını anlatan Alço, yalnızca tümörlü bölgelerin hedef alındığı tedavi yöntemleri kullanıldığını ifade etti. Ayrıca, tümörün içine ışın göndererek tedavi sürecinin daha etkili hale getirildiğini söyleyerek, teknolojinin gelişmesiyle tedavi başarı oranlarının da arttığını belirtti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_ok_yi
Çok İyi
Rahim Ağzı Kanseri İçin Farkındalık Ayı Başladı!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

MegaOnHaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!