İsrail, 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana Gazze Şeridi’nde gerçekleştirdiği saldırılarla gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Bu süreçte, masum kadınlar, çocuklar ve yaşlılar dâhil olmak üzere binlerce sivilin hedef alındığı bildirilmektedir. Katliamın ilk günlerinden itibaren ateşkes görüşmeleri devam etmekte ve bu kapsamda İsrail bir kez daha Hamas’la masaya oturdu.
Bu görüşmeler, Türkiye’nin de önemli bir rol oynadığı Katar’da gerçekleştirildi. Görüşmelerden sonra olumlu bir sonucun çıktığı açıklandı. Son dakika bilgilerine göre, Reuters tarafından yapılan açıklamada, Gazze’de ateşkesin sağlandığı bildirildi ve “İsrail ateşkes anlaşması için uzlaştı.” denildi. Ayrıca, Associated Press (AP) tarafından yapılan açıklamada taraflar arasındaki anlaşmazlıkların çözülmüş olduğu kaydedildi.
Ateşkesin detayları da netleşmeye başladı. Yetkili bir kaynağın Reuters’e yaptığı açıklamaya göre, ateşkes anlaşması üç aşamadan oluşuyor. İlk aşamada, altı haftalık bir süreç öngörülmekte. Bu aşamada, İsrail güçlerinin Gazze’nin merkezinden kademeli olarak çekilmesi ve yerlerinden edilen Filistinlilerin Gazze’nin kuzeyine geri dönmesi bekleniyor. Bu süreçte, insani yardımların Gazze’ye girişine de izin verilecek.
Anlaşma gereği, ateşkes süresince her gün 50’si yakıt taşımak üzere olmak üzere toplam 600 kamyon dolusu insani yardımın Gazze’ye girmesi sağlanacak ve bu kamyonların 300’ü kuzeye tahsis edilecek. Hamas, toplam 33 İsrailli rehineyi serbest bırakmayı kabul etti. Serbest bırakma sıralaması ise öncelikle kadın rehineler ve 19 yaş altındaki çocuklar, daha sonra ise 50 yaş üstü erkekler şeklinde olacak.
Hamas’ın serbest bıraktığı her bir sivil rehine için İsrail, 30 Filistinli tutukluyu serbest bırakacak. Ayrıca, her bir İsrailli kadın asker için ise 50 Filistinli tutuklunun serbest bırakılması öngörülmektedir. 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana gözaltında tutulan 19 yaş altı tüm Filistinli kadın ve çocuklar, bu ilk aşamanın sonuna kadar serbest bırakılacak. Serbest bırakılan Filistinli sayısının, serbest bırakılan rehinelere bağlı olarak 990 ile 1.650 arasında değişeceği öngörülmektedir.
Rehinelerin serbest bırakılması, altı haftalık bir süre zarfında her hafta en az üç rehinenin serbest bırakılmasıyla gerçekleşecek ve kalan 33 rehinelerin süre bitmeden serbest bırakılması hedeflenmektedir. Öncelikle tüm canlı rehinelerin serbest bırakılacağı, ardından da ölü rehinelere ait cenazelerin teslim edileceği ifade edilmektedir. Bu anlaşmanın uygulanması ise Katar, Mısır ve ABD tarafınca güvence altına alınacak.
İkinci aşamada, birinci aşamanın 16. gününde, İsrailli erkek askerler dâhil olmak üzere kalan tüm rehinelerin serbest bırakılması ve kalıcı bir ateşkes sağlanmasıyla birlikte, İsrail askerlerinin tamamen geri çekilmesi beklenmektedir. Üçüncü aşama ise Mısır, Katar ve Birleşmiş Milletler gözetiminde, kalan tüm cenazelerin iadesi ile Gazze’nin yeniden inşasının başlamasını öngörmektedir.