James Webb Uzay Teleskobu (JWST), Avcı Takımyıldızı’nda bulunan Atbaşı Bulutsusu olarak da bilinen Barnard 33’ü detaylı bir şekilde fotoğrafladı. NASA, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Kanada Uzay Ajansı (CSA) işbirliğiyle geliştirilen JWST, 25 Aralık 2021 tarihinde başarılı bir şekilde fırlatılarak yörüngesine yerleşti ve çalışmalarına başladı. Önceki Hubble Uzay Teleskobu’nun yerini alan JWST, Güneş sistemi dışında keşfedilen yeni gezegenlerde yaşam olup olmadığını araştırıyor.
Atbaşı Bulutsusu, Avcı Takımyıldızı’nda yer alan ve ilginç bir görüntüye sahip olan Barnard 33’tür. Dünya’dan 1300 ışık yılı uzaklıkta bulunan bu bulutsu, bir kısrağı andıran başı geriye doğru bükülmüş bir şekilde görülür. Orion B moleküler bulutunun batı tarafında yer alan bulutsu, yıldız oluşumuna uygun bir ortam sunmaktadır. Bulutsu, yakınında bulunan sıcak bir yıldız tarafından aydınlatılarak parlamaktadır. Hafif gazın aşınması sonucunda yoğun, soğuk gaz ve toz sütunları oluşmaktadır. Astronomlar, bu sütunun 5 milyon yıl içinde yok olacağını tahmin etmektedir.
James Webb Uzay Teleskobu’nun Yakın Kızılötesi Kamerası (NIRCam), Atbaşı Bulutsusu’nun üst bölümüne odaklanmıştır. Bu kısım, dumanlı gaz ve tozdan oluşan kalın kavisli duvar gibi görünmektedir. Bulutsu genç ve büyük yıldızlardan gelen morötesi ışıkla ısınan, büyük yıldızların çevresindeki iyonize gazlardan oluşan bir alan olan “ışıl çözüşüm bölgesi (PDR)” olarak bilinir. Morötesi ışık, toz bulutunu buharlaştırdıkça toz parçacıkları ısıtılmış gazla birlikte buluttan uzaklaşır ve benzer yapılar oluşturur.
James Webb Uzay Teleskobu, uzayda keşifler yapmak ve daha önce görülmemiş detayları yakalamak için kullanılan en gelişmiş araçlardan biridir. Atbaşı Bulutsusu’nun detaylı fotoğraflarının çekilmesi, astronomi bilimine yeni bakış açıları getirebilir ve evrende yıldız oluşumu gibi doğa olayları hakkında daha fazla bilgi edinmemize yardımcı olabilir. Bu tür keşifler, uzayı ve evreni anlamamıza yardımcı olan önemli adımlardır.