Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Akıllı Ulaşım Sistemleri ile ulaşımın daha güvenli ve konforlu hale geldiğini belirterek, yerli imkanlarla akıllı ulaşım ağı oluşturma hedeflerini açıkladı. Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmenin, güçlü bir duvar örmeye benzediğini ifade eden Uraloğlu, 4. Uluslararası Akıllı Ulaşım Sistemleri Türkiye Zirvesi’nde konuştu. Gelişen teknolojinin akıllı ulaşım sistemlerindeki her adımın temelini oluşturduğunu vurgulayan Uraloğlu, bilgi birikiminin yeni bilgileri desteklemek ve ileriye taşımak için kullanıldığını belirtti.
Ulaştırma sektöründe teknolojik dönüşümünün en önemli unsurlarından biri olan Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) ile ulaşımın daha güvenli, konforlu ve enerji verimli hale geldiğini belirten Uraloğlu, bu sistemlerin ulaşım altyapısının optimizasyonuna ve çevre dostu ulaşım seçeneklerinin sunulmasına katkı sağladığını belirtti. Bu nedenle Akıllı Ulaşım Sistemlerinin belirli politika ve stratejiler çerçevesinde yürütülmesinin önemli olduğunu ifade etti.
Uraloğlu, Türkiye’nin Akıllı Ulaşım Sistemleri alanındaki gelişim sürecini anlatarak, elektronik ücret ödeme sistemleri ile başlayan Akıllı Ulaşım Sistemleri uygulamalarını ve son olarak Serbest Geçiş Sistemini hayata geçirdiklerini belirtti. Ayrıca, Türkiye Kart ödeme sistemi çalışmalarıyla birlikte ulusal hareketliliğin ve çevresel sürdürülebilirliğin sağlanmasına yönelik projelerin devam ettiğini aktardı.
Uraloğlu, Türkiye’de Akıllı Ulaşım Sistemlerinin planlanması ve entegrasyonu için Ulusal AUS Mimarisi geliştirme çalışmalarının tamamlandığını ve Ulusal AUS Platformunun kamuoyuna yakında sunulacağını açıkladı. Ayrıca, yeni nesil teknolojilerin takibi amacıyla Kooperatif Akıllı Ulaşım Sistemleri (K-AUS) Uygulama Koridorunun kurulması çalışmalarına başladıklarını belirtti.
Son olarak Uraloğlu, Türkiye’nin karayolu ve demiryolu ağında elektrikli şarj altyapısı oluşturulması, bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması ve mobil bir yazılım olan T-ROTA projesi gibi altyapı çalışmalarına devam ettiklerini ifade etti. Türkiye’nin Akıllı Ulaşım Sistemlerinde
nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesi için çeşitli eğitimler düzenlendiğini ve üniversitelerle iş birliği içerisinde olduklarını aktardı. Gelecek planları arasında 2024-2030 yıllarını kapsayan ulusal akıllı ulaşım sistemleri eylem planı taslağının hazırlandığı bilgisini paylaştı.