Ağızdaki kırmızı ve beyaz lekeler, çoğu zaman ciddi sağlık problemlerinin hatta ağız kanserinin göstergesi olabilse de, her durumda bu şekilde değerlendirilmemelidir. Önemli olan, geçmeyen yaralar için bir uzmana başvurmak ve durumu takip etmektir. Bu lezyonların altında yatan nedenleri anlamak, tedavi sürecine yön vermek adına hayati bir önem taşır.
Ağızdaki bu tür lezyonların olası nedenleri arasında şunlar yer almaktadır:
Ağız İltihapları:
Ağızdaki iltihaplar; travma, yanlış diş fırçalama alışkanlıkları veya sıcak yiyecek ve içeceklerin tüketimi sonucunda meydana gelebilir. Bu gibi durumlar ağız içinde tahrişe ve yaralara neden olabilir.
Pamukçuk:
Bağışıklık sistemi zayıfladığında ortaya çıkan pamukçuk, ağız içinde beyaz lekeler şeklinde kendini gösterir ve tedavi edilmediği takdirde yayılabilir.
Liken Planus:
Bağışıklık sistemi ile ilgili kronik bir durum olan liken planus, ağızda beyaz çatlaklar ya da döküntülerle kendini gösterebilir.
Leukoplaki:
Beyaz plaklar şeklinde görülen leukoplaki, genellikle sigara ve alkol tüketimiyle ilişkilidir ve dikkate alınması gereken bir durumdur.
Eritroplaki:
Kırmızı lekeler, daha dikkat edilmesi gereken bir durum olup; bu lezyonlar, bazen kansere dönüşme riski taşımaktadır. Bu nedenle erken tanı hayati önem taşır.
NE ZAMAN TEHLİKELİ DURUMA GELİR
Ağız içindeki lekelerin iki haftadan uzun süre geçmemesi, ağrısız ama sürekli büyüyen lekelerin görülmesi, yutma güçlüğü veya dilde hissizlik yaşanması, kanama veya kabuklanmanın meydana gelmesi durumlarında profesyonel bir yardım alınması gerekmektedir.
EVDE UYGULANABİLECEK DOĞAL YÖNTEMLER
Ağız içindeki yaralar genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşebilir. Ancak iyileşmeyi hızlandırmak ve ağrıyı hafifletmek için şu doğal yöntemleri deneyebilirsiniz:
Tuzlu Su Gargarası:
Bir bardak ılık suya yarım çay kaşığı tuz ekleyerek hazırlayacağınız gargara, günde 2-3 kez yapılabilir.
Karbonat:
Karbonatı suyla karıştırarak macun kıvamına getirip yaranızın üzerine sürebilirsiniz. Birkaç dakika bekledikten sonra ağzınızı çalkalayın.
Bal:
Bal, doğal bir antibakteriyel madde olduğundan, yara üzerine ince bir tabaka halinde sürülmesi önerilir.
Papatya Çayı:
Ağız çalkalamak için papatya çayı kullanarak iltihaplanmayı azaltabilirsiniz.
Aloe Vera:
Taze aloe vera jelini doğrudan yara üzerine uygulamak, iyileşmeyi hızlandırabilir.
İlaç Tedavileri:
Antiseptik gargaralar, ağız içindeki bakterilerin azaltılmasına yardımcı olurken; anestetik jeller ağrıyı hafifletmek için kullanılabilir. Ayrıca, B12 vitamini takviyesi, B12 eksikliğinden kaynaklanan ağı