USD38,19
%0.23
EURO44,01
%1.2
JPY0,002723
%0.01
RUB0,471200
%0.97
CNY5,24
%0.4
GBP51,16
%0.79
EURO/USD1,15
%0.93
BIST9.321,64
%0.05
Petrol66,00
%-2.88
GR. ALTIN4.187,32
%2.71
BTC3.334.749,92
%2.73
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. Dünya Hava Kalitesi: En Kirliler ve Sonuçları

Dünya Hava Kalitesi: En Kirliler ve Sonuçları

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İsviçre merkezli hava kalite teknolojisi şirketi IQAir, 2024 yılına dair hazırladığı raporda, dünya genelinde yalnızca yedi ülkenin hava kalitesinin uluslararası standartlara uygun olduğunu bildirdi. Bu durum, hava kalitesi konusunda evrensel bir kriz olduğuna işaret ediyor ve özellikle hava kirliliğinin etkileri üzerinde durulması gerektiğini vurguluyor.

=HAVASI EN KİRLİ 5 ÜLKE=

IQAir’in raporuna göre, hava kalitesinin en kötü olduğu ülkeler sırasıyla Çad, Bangladeş, Pakistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Hindistan olarak belirlenmiştir. Bu ülkelerde hava kirliliği, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) belirlediği sınırın on katına kadar çıkabilmektedir. Özellikle Çad’da bu oran, yaklaşık on sekiz katına kadar yükselmektedir, bu da buradaki ciddi hava kirliliğini gözler önüne seriyor.

=EN KİRLİ BAŞKENT YENİ DELHİ=

Dünyanın en kirli başkenti, Hindistan’ın Başkenti Yeni Delhi’dir. Yeni Delhi’yi Çad’ın Başkenti Encemine takip ederken, üçüncü sırada Bangladeş’in Başkenti Dakka bulunmaktadır. Dördüncü sırada Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin Başkenti Kinşasa, beşinci sıradaysa Pakistan’ın Başkenti İslamabad yer alıyor. Bu şehirlerdeki hava kalitesi, insanların sağlığını ciddi anlamda tehdit etmekte.

=ÇİN VE HİNDİSTAN AZ DA OLSA TOPARLANDI=

2023 yılına göre, Çin ve Hindistan’da hava kirliliğinde az da olsa bir iyileşme gözlemlenmiştir. Hindistan’da hava kirliliği oranı, 2023 yılına kıyasla 2024’te %7 oranında azalmıştır. Çin’de ise 2013-2020 yılları arasında hava kirliliği yarı yarıya azalmıştır. Bu durum, bu ülkelerin hava kalitesini iyileştirme çabalarının olumlu sonuçlar doğurduğunu göstermektedir.

=AVRUPA’NIN EN KİRLİ HAVASI=

Avrupa’da en kirli havaya sahip ülke ise Bosna-Hersek olarak belirlenmiştir. Bosna-Hersek’i Kuzey Makedonya ve Sırbistan takip etmektedir. Bu ülkelerdeki hava kalitesi de ciddi şekilde endişe vericidir. Hava kalitesi standartlarına tamamen uygun olan dünya genelindeki sadece yedi ülke bulunmaktadır; bunlar Estonya, İzlanda, Avustralya, Yeni Zelanda, Bahamalar, Grenada ve Barbados’tur.

=İSTANBUL 19. SIRADA=

Yeterli veri olmaması nedeniyle Burkina Faso, İran ve Afganistan gibi bazı ülkeler raporda yer almamaktadır. Hava kirliliği, yüksek tansiyondan sonra dünyada ölüme yol açan en büyük risk faktörü olarak kabul edilmektedir. Dünya genelinde her yıl yaklaşık 7 milyon kişi, hava kirliliği nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Ayrıca, IQAir’in internet sitesinde paylaşılan güncel verilere göre, İstanbul, dünyanın en kirli büyük şehirleri arasında 19. sırada yer almaktadır. Bu durum, Türkiye’nin hava kalitesinin de dikkatle izlenmesi gerektiğini göstermektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_ok_yi
Çok İyi
Dünya Hava Kalitesi: En Kirliler ve Sonuçları
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

MegaOnHaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!