Malatya Büyükşehir Belediyesi, hem hafriyat ve kazı atıklarının hem de deprem sonrası ortaya çıkan enkazların düzenli bir şekilde hafriyat döküm sahalarına taşınması ve depolanması sürecini yürütüyor. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yıkılan, acil yıkılması gereken ağır ve orta hasarlı binaların yıkım çalışmaları devam etmekte. Bu doğrultuda her gün 1100 ila 1200 kamyon hafriyat ve enkaz, belediyenin belirlediği alana dökülmekte. Şu ana kadar bu alanda 7 milyon ton enkaz toplanırken, yeni dökülecek hafriyat ile birlikte toplam 11 milyon ton enkazın çevre kirliliğine yol açmadan depolanması ve geri kazanımı için 10 milyon Euro değerinde bir tesis kurulması planlanıyor.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Şehir Mezarlığı’ndaki bazı alanların enkaz ve hafriyat deposu olarak kullanıldığını açıkladı.
Başkan Er, 450 dönümlük bir alanda Malatya’daki enkazın depolanmakta olduğunu belirtti ve şu bilgiyi paylaştı:
“7 milyon ton enkaz mevcut. Günde 1100-1200 kamyon hafriyat buraya geliyor.”
İlk başlarda depolamanın karmaşık bir şekilde yapıldığını vurgulayan Er, şöyle konuştu:
“Enkazların kaldırılması için can havliyle depolandı. Bu alanların rehabilite edilmesi gerekiyor. Molozların ayrıştırılması sürecine AFAD tarafından yetki verildi. Belediyemiz, burada üç farklı alan üzerinde çalışacak. MİNESTON şirketimiz aracılığıyla büyük yığınlar üzerinde ayrıştırma işlemi gerçekleştirilecek. Mecliste bu konu yeni görüşüldü. Ayrıca, Avrupa Birliği’nden alınan fon ve hibelerle konkasör şantiyeleri de kurulacak. Demirler ayrıştırılırken, diğer molozlar da bertaraf edilerek, yol ve çeşitli altyapı projelerinde kullanılacak.”

Kentin şantiye alanına dönüştüğünü ifade eden Er,
“78 adet rezerv alanımız bulunuyor. Buralarda büyük miktarlarda hafriyat üretiliyor. Bu hafriyat sadece temiz toprak içeriyor. O alanlar rehabilite edilecek. Demir ayrıştırıldıktan sonra kalan toprak ve molozlar uygun yerlerde serilip, üzerleri temiz toprakla kaplanarak düzenli hale getirilecek. Ayrıca, şehir içinde kalan bu alanlar için yeni döküm sahaları arayışımız sürmekte.”
dedi.

Başkan Er, kurulacak tesisin enkazın ayrıştırılmasında önemli rol oynayacağını belirterek,
“Göreve geldiğim ilk gün üzerindeki 10 milyon Euro hibe ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığıyla görüştüğümüzde, bu hibenin prosedürleri devam etmekte. Avrupa Birliği fonlarının işlemleri uzun sürüyor. Bu hibe ile konkasör şantiyesi kurup, iş makineleri alacağız. Bu büyük yığını o şekilde ayrıştıracağız.”
ifadesinde bulundu.