Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, başkent Paris’te yaklaşık otuz ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen “Ukrayna için barış ve güvenlik” konulu toplantının ardından basına açıklamalarda bulundu.
Macron, Avrupa’nın tarihi bir dönüm noktasında bulunduğunu belirterek, “Amacımız açık, kazanmak, yani barışı kazanmak. Ukrayna’yı sağlam ve kalıcı bir barışı müzakere edebilmesi için en iyi konuma yerleştirmek” ifadelerini kullandı.
Fransa’nın Ukrayna’ya olan desteğini sürdüreceğini vurgulayan Macron, Avrupa ülkelerinin Ukrayna ordusu için yeni eğitim programları başlattığını ve ayrıca topçu sistemleri gibi askeri alımlarda Ukrayna’ya kredi ödemelerinin hızlandırılacağını söyledi.
RUSYA’YA YAPTIRIMLARIN KALDIRILMA ZAMANI DEĞİL
Rusya’ya yönelik yaptırımlar hakkında konuşan Macron, “Yaptırımların kaldırılma zamanı değil. Ekonomik baskıyı devam ettirmeliyiz, bu konuda harekete geçmeye devam edeceğiz” diyerek, yaptırımların yalnızca “barış sağlandığında” değerlendirilebileceğini belirtti.
Macron, Avrupa’nın kendi güvenliğini sağlamak amacıyla daha güçlü bir iş birliği geliştirmesi gerektiğini ifade etti. Avrupa’nın kendi çıkarları doğrultusunda hareket etmesi gerektiği konusunda uyarıda bulunan Macron, ABD’nin güvenilir bir müttefik olduğunu, ancak Avrupa ve ABD’nin çıkarlarının her zaman örtüşmediğini açıkladı.
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’e hitap eden Macron, “Başkan Xi’nin bu kalıcı barışı inşa etmemize yardımcı olması için daha aktif bir rol üstlenmesini istiyorum” sözleriyle Çin’in BM Güvenlik Konseyi’ndeki daimi üyeliği ve barış girişimlerine işaret ederek, ülkesinin sürecin meşru bir aktörü olduğunu belirtti.
TÜRKİYE’YE SAYGI DUYUYORUZ
Rusya-Ukrayna Savaşı’nın sona ermesinde Türkiye’nin önemli bir rol oynayabileceğine değinen Macron, “Öncelikle Türkiye’ye saygı duyuyoruz. Büyük bir ülke ve kıtamızın güvenliği ile istikrarı için tarihi bir sorumluluk üstlenme potansiyeline sahip” ifadelerini kullandı.
ANKARA İLE DİYALOĞU HER ZAMAN SÜRDÜRMEYE ÖZEN GÖSTERDİK
Türkiye ile her zaman diyalog kurmaya özen gösterdiklerini belirten Macron, “Ankara ile diyaloğumuzu sürdürmek için her zaman çaba gösteriyoruz, farklılıklarımızı açıklığa kavuşturmak adına bile” dedi.
Son aylarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile düzenli temas halinde olduğunu aktaran Macron, “24 Şubat’ta Washington DC’ye giderken dahi kendisiyle görüştüm” şeklinde ifade etti.
TÜRKİYE’NİN KARADENİZ’DEKİ ROLÜ
Türkiye’nin Karadeniz’deki stratejik rolüne de değinen Macron, “Ukrayna konusunda Türkiye’nin önemli bir aktör olduğunu belirtmek isterim. Eğer isterse, kalıcı barışa katkıda bulunabilecek bir rol üstlenebilir” değerlendirmesini yaptı.
Türkiye’nin tahıl ihracatındaki katkısına da dikkat çeken Macron, “Türkiye’yi unutmamalıyız; tahıl ihracatının serbest bırakılmasına yardımcı oldu. Karadeniz’deki rolü, anlaşmalarla tescillenmiş bir gerçeklik” şeklinde konuştu.