Türkiye’nin önemli kuru meyve ihracat ürünlerinden biri olarak öne çıkan Malatya kayısısında tarımsal mücadele, Avrupa Birliği (AB) standartlarına uygun olarak gerçekleştirilmektedir.
Malatya Ticaret Borsası’ndan edinilen bilgilere göre, geçen yıl kuru kayısı ihracatı 410 milyon 891 bin dolar, yaş kayısı ihracatı ise 50 milyon dolar seviyesine ulaştı. Bu rakamlar, ülke ekonomisine anlamlı bir katkı sağladı.
Üreticiler, AB tescilli Malatya kayısısının yeni hasat sezonu için zirai mücadeleye, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün kontrolü altında ziraat odalarının danışmanlarının desteğiyle başladılar.
İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar, kayısının hem ülke hem de Malatya için büyük öneme sahip bir tarım ürünü olduğunu vurguladı.
Akar, kayısı üretim sürecini yakından izlediklerini belirterek, “İlaç kalıntılarının olmaması için, tüm ürünlerde olduğu gibi kayısıda da gerekli kontrolleri sağlıyoruz. İlaçlama ve gübreleme süreçlerini zamanında yapabilmek amacıyla üreticilerle bir araya gelerek yol haritası oluşturduk.” dedi.
“Çiftçilerimize ilaç kullanımı ile ilgili uyarılarda bulunarak bilgilendirme mesajları gönderdik. İlçe ve mahalle bazında toplantılar düzenledik ve ilaç kullanımı sürelerini anlattık. Ekip arkadaşlarımız sahada bu konulara yönelik bilgilendirme çalışmalarına devam ediyor. İlaç bayileriyle de toplantılar yaparak, reçetesiz ilaç satışı yapmamaları gerektiği hususunda bilgilendirmede bulunduk.”

“Kayısıda herhangi bir geri dönüş yok”
Kayısıda bugüne kadar ilaç kalıntısına rastlanmadığını ifade eden Akar, “Pazarımızı koruyabilmek ve üretimi sürdürebilmek adına tedbirler almak zorundayız. Kalıntı kalmaması için ilaçların zamanında kullanılması gerekiyor. Çiftçilere reçeteli ilaç kullanmalarını öneriyoruz.” şeklinde konuştu.
Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, üreticilerin kayısı bahçelerinde yeni sezon hazırlıkları için çalışmalara başladığını belirtti.
Solmaz, AB’nin tarım ürünlerindeki zirai ilaç kalıntısı oranlarını güncellediğini hatırlatarak, üreticilerin bu doğrultuda İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile oluşturulan kayıt defterlerindeki ilaçları kullandığını ifade etti.
Hastalıkların ve zararlılara karşı önlem almak amacıyla çiftçilerin zirai mücadele sürecine girdiğini vurgulayan Solmaz, “Hasat dönemine kadar ilaçlama işlemleri sürecek. Çiftçilerin, Tarım ve Orman Müdürlüğü kayıt defterine yazılan ilaçları temin etmesi gerekiyor. Tarım danışmanlarımız, çiftçilerin ilaçlama süreleri ve kullanımı ile ilgili sahada bilgilerini paylaşıyor. Her yıl aynı içerikli ilaçları kullanmamaları yönünde tavsiyelerde bulunuyorlar.” dedi.
“Tarım danışmanlarımız asla sahadan ayrılmıyor.”

Tarım danışmanlarının desteğiyle çalışma yürütülüyor
Tarım danışmanı Metin Bayındır, kayısının ihracatının sürdürülebilmesi için reçeteli ilaçların zamanında kullanılmasının gerekli olduğunu belirtti. “Malatya kayısısının önemi büyük, bu duruma dikkat etmemiz gerekiyor. Avrupa’daki kalıntı endeksinin düşmüş olması bizi daha dikkatli olmaya yönlendiriyor.” dedi.
Kayısı üreticisi Baki Özdemir, zirai ilaç uygulamaları döneminde tarım danışmanlarından destek alarak üretici defterine ilaçları kaydettiklerini ifade etti.