Nijerya Sağlık ve Sosyal Refah Koordinasyon Bakanı Muhammad Ali Pate, ülkenin sağlık durumu hakkında çarpıcı verileri paylaştı.
Pate, Afrika Tıp Konseyleri Birliği’nin (AMCOA) başkent Abuja’da düzenlediği yıllık kapasite geliştirme çalıştayında bir konuşma gerçekleştirdi.
LAST SEVEN YEARS HAVE SEEN MORE THAN 16,000 DOCTORS LEAVE THE COUNTRY
Son yedi yıl içerisinde Nijerya’dan 16 binden fazla doktorun ayrıldığını belirten Pate, bu durumun sağlık sistemine derin ekonomik ve yapısal etkiler yarattığını vurguladı.
Bakan, “Bu, yalnızca insanların başka ülkelere gitmesiyle ilgili bir durum değil; aynı zamanda ciddi bir mali kayıptır. Nijerya’da bir doktorun eğitimi için ortalama 21 bin dolardan fazla harcama yapılıyor. Bu rakam, kamu kaynaklarının yurt dışına nasıl aktarıldığının somut bir göstergesidir.” şeklinde konuştu.
DOKTOR BAŞINA DÜŞEN NÜFUS ORANINA DİKKAT ÇEKTİ
Göç nedeniyle özellikle kırsal bölgelerde hekim sayısında önemli bir eksiklik yaşandığını belirten Pate, doktor başına düşen nüfus oranının Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) önerdiği seviyelerin oldukça altında olduğunu ifade etti.
Aynı zamanda, hemşire ve ebelerin sayısının da büyük ölçüde azaldığını dile getiren Pate, sağlık çalışanlarının yurt dışına yönelmesinin sebepleri arasında daha iyi ekonomik koşullar, gelişmiş çalışma ortamları, ileri düzeyde eğitim imkanları ve araştırma olanaklarının bulunduğunu söyledi.
Pate, gelişmekte olan ülkelerden gelişmiş ülkelere sağlık çalışanı göçünün yeni bir olgu olmadığını ancak son yıllarda bu durumun hız kazandığını da sözlerine ekledi.