Küreselleşme, teknolojik ilerlemeler ve ulaşım olanaklarındaki artışın, uyuşturucu türleri ve kaçakçılık yöntemlerindeki değişimleri hızlandırdığına dikkat çekildi. Açıklamada, suç örgütlerinin yapı ve yöntemlerini sürekli olarak güncelledikleri vurgulandı. Ulusal ve uluslararası uyuşturucu pazarlarında ortaya çıkan madde çeşitliliği ve miktarının artış göstermesi de endişeleri artıran bir diğer unsur olarak değerlendirildi.
Cumhurbaşkanlığı’nın 2019/2 sayılı Genelgesi doğrultusunda kurulan Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu, İçişleri Bakanlığı’nın önderliğinde, ilgili kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği içerisinde uyuşturucuyla olan mücadelesini kararlılık içinde sürdürmektedir. Uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin imalatı ile ticaretine yönelik etkili operasyonların devam ettiği, bu suçlarla kamu düzenini tehdit eden unsurlara karşı güçlü bir mücadele yürütüldüğü ifade edildi.
Bu bağlamda, İçişleri Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı arasında imzalanan “Uyuşturucu ve Uyuşturucu İmalatında Kullanılan Kimyasalların Çevreye Verdiği Zararın Önlenmesine Dair İş Birliği Protokolü”nün önemi vurgulandı. Protokolün ana hedefinin, bireylerin hak ve özgürlüklerini, kamu düzeni ve güvenliğini, hukuk devleti ilkelerini ve toplum sağlığını korumak olduğu belirtildi.
Protokol kapsamında gerçekleştirilecek uygulamalar ise şu şekildedir:
Uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin yanı sıra bunların imalatında kullanılan kimyasallara karşı mücadelede protokol hükümlerinin titizlikle uygulanması.
Soruşturma ve kovuşturma süreçlerinde ilgili mevzuat çerçevesinde idari para cezalarının uygulanması.
Uygulanan idari para cezalarının miktarlarının kamuoyuyla şeffaf bir şekilde paylaşılması, bu konularda farkındalık oluşturmak.
Kaymakamlıklar başta olmak üzere, tüm ilgili kurumların konuyla ilgili hassasiyet göstermesi, gerekli planlamaların yapılması ve kurumlar arası koordinasyonun sağlanması.
Malatya Valiliği, yapılan açıklamada söz konusu protokolün uyuşturucu suçlarına karşı verilen mücadelenin sadece adli ve kolluk kuvvetleri boyutunda değil, çevre, halk sağlığı ve toplumun genelini koruma hedefiyle bütüncül bir şekilde yürütüleceğini belirtti. Bu iş birliği protokolü sayesinde Malatya’da uyuşturucu ile mücadelede daha etkili ve kapsamlı adımların atılması bekleniyor.