Fransa’da eğitim alanında dikkat çekici bir adım atıldı.
Eğitim Bakanı Élisabeth Borne, Fransız Senatosu’nda yaptığı konuşmada, eylül ayından itibaren tüm ortaokul öğrencilerinin okul süresince telefonlarından uzak durmalarının zorunlu olacağını açıkladı.
Borne, “Ekran kullanımının çocuklar üzerinde yarattığı olumsuz etkilerin gündeme geldiği bu dönemde, bu önlem okul başarısını ve genel iyiliği artırmak adına son derece önemlidir” şeklinde ifade etti.
PİLOT UYGULAMA BAŞARILI OLDU
2018 yılında yürürlüğe giren mevcut düzenleme, ortaokullarda telefonların kapalı bir şekilde çantalarda tutulmasını ve okul alanında kullanılmamasını şart koşuyordu.
Bu kuralın, sosyal etkileşimi artırdığı, fiziksel aktiviteyi teşvik ettiği, zorbalığı azalttığı ve dikkat dağınıklığını önlediği belirtildi. Ancak bazı öğrencilerin teneffüslerde tuvaletleri kullanarak gizlice telefonlarına erişim sağladıkları tespit edilmiştir.
Yeni düzenlemeye göre öğrenciler, sabah okula geldiklerinde telefonlarını bir dolapta, kutuda ya da sadece okul çıkışında elektronikten açılan özel kilitli kılıflarda bırakmak zorunda olacak. Cihazlara okul saatleri boyunca erişilmeyecek.
Yaklaşık 100 ortaokulda uygulanan altı aylık pilot projenin sonuçlarının olumlu olduğu, hem öğretmenlerden hem de velilerden geniş destek aldığı bildirildi.
“OKUMA ALIŞKANLIĞI AZALIYOR”
Borne, geçtiğimiz ay Fransız Ulusal Kitap Konseyi’nden gelen bir araştırmaya dikkat çekerek, “Gençler günde ortalama beş saatini ekran başında geçirirken, haftada sadece üç saatini kitap okumaya ayırıyor. Kitap okuyanların yarısı aynı zamanda telefonla başka şeylerle meşguldür. Bu durum, öğrencilerin akademik başarılarını olumsuz etkiliyor” dedi.
Sendikaların uygulamanın maliyet ve lojistiği ile ilgili tereddütlerine ise Borne, “Okul yöneticileri, dolap ya da özel kılıf gibi hangi yöntemin kullanılacağına kendileri karar verecek. Maliyet birkaç bin euroyu aşmayacaktır” yanıtını verdi.
SOSYAL MEDYA KULLANIMINA DA SINIRLAMA ÖNERİSİ
Geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un talebiyle hazırlanan bir bilimsel raporda, çocuklara 13 yaşına kadar akıllı telefon verilmemesi ve 18 yaşına kadar TikTok, Instagram ve Snapchat gibi sosyal medya platformlarına erişimlerinin sınırlandırılması gerektiği vurgulandı.
Raporda, hiçbir çocuğun 11 yaşından önce cep telefonuna sahip olmaması gerektiği de dile getirilmiştir.
Macron’un, çocukların ekran maruziyetinin azaltılması gerektiği konusundaki görüşleri biliniyor.
Ayrıca, İngiltere’de yapılan bir araştırma, ülkedeki ilkokulların yüzde 99,8’inde ve ortaokulların yüzde 90’ında cep telefonlarına yönelik yasaklama bulunduğunu ortaya koymuştur.