Son aylarda muhaliflerin Şam’ı ele geçirmesiyle birlikte, 61 yıllık Baas rejimi tarihe karıştı.
Yaşanan bu gelişmelerin ardından Esad, Rusya’ya sığındı.
Suriyeliler, bu tarihi anı sevinçle kutlarken, yurt dışında yaşayan birçok Suriyeli de memleketlerine dönüş hazırlıkları yapıyor.
SON RAKAMLARI AÇIKLADILAR
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü Celine Schmitt, BM Cenevre Ofisi’nde gerçekleştirilen haftalık basın toplantısına çevrim içi katılarak durumu değerlendirdi.
“400 BİN SURİYELİ GERİ DÖNDÜ”
Schmitt, Beşar Esad rejiminin 8 Aralık 2024’te devrilmesinden bu yana komşu ülkelerden yaklaşık 400 bin Suriyeli mültecinin geri döndüğünü bildirdi. Bu süreçte, ülkede yerinden edilmiş 1 milyondan fazla Suriyelinin de evlerine döndüğünü ifade etti.
“YARDIMLARA İHTİYAÇLARI OLACAK”
Schmitt, geri dönüşlerin başarılı ve sürdürülebilir olması için Suriyelilerin barınma, geçim kaynakları, koruma ve hukuki destek gibi konularda yardıma ihtiyacı olduğunu vurguladı. Yaz dönemi, gönüllü geri dönüşler için kritik bir zaman dilimi olduğunu belirtti.
Geri dönüşlerin bazı riskler taşıdığına dikkat çeken Schmitt, yeterli finansman sağlanmadığı takdirde bu yıl için öngörülen 1,5 milyon kişinin geri dönemeyebileceğini ve dönenlerin yeniden yerinden edilme riskiyle karşılaşabileceğini aktardı.
“7,4 MİLYONDAN FAZLA SURİYELİ YERİNDEN EDİLMİŞ DURUMDA”
Suriye’ye yönelik insani yardım sağlanmasının istikrar açısından önemine değinen Schmitt, BMMYK’nin ciddi fon kesintileriyle karşı karşıya kaldığını, bunun da milyonlarca insanın yaşamını riske attığını dile getirdi. Suriye’de yaklaşık 16,7 milyon insanın insani yardıma ihtiyaç duyduğunu ve 7,4 milyondan fazla Suriyelinin hala ülke içinde yerinden edilmiş durumda olduğunu söyledi.