USD38,72
%0.29
EURO43,47
%-0.14
JPY0,002672
%0
RUB0,469600
%0.26
CNY5,35
%0.24
GBP51,31
%-0.28
EURO/USD1,12
%-0.27
BIST9.279,21
%0
Petrol63,07
%-0.21
GR. ALTIN4.099,76
%-0.1
BTC3.940.861,29
%-0.71
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Kovid-19’un Koku Kaybı Üzerindeki Epigenetik Etkisi

Kovid-19’un Koku Kaybı Üzerindeki Epigenetik Etkisi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kovid-19, dünya genelinde ciddi sağlık sorunlarına yol açan bir virüs olarak tarihe geçti.

Bu hastalığın etkileri geride kalmış olsa da, bıraktığı izlerin araştırmaları devam ediyor…

Biruni Üniversitesi ve London Metropolitan Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu konuda kapsamlı bir çalışma gerçekleştirdi.

Araştırma, Kovid-19 sonrası görülen kalıcı koku kaybının epigenetik boyutunu ele alarak, çevresel faktörlerin genlerin işleyişini nasıl etkileyebileceği üzerinde duruyor.

“KOKU KAYBI YAŞAYAN BİREYLER ERKENDEN TESPİT EDİLEBİLİR”

Biruni Üniversitesi’nden edinilen bilgilere göre; çalışmada Kovid-19 geçirmiş 40 hastanın DNA analizi yapıldı.

Kalıcı koku kaybı yaşayan bireylerin UGT1A1 geninde DNA metilasyon düzeylerinin yüzde 14 oranında daha düşük olduğu tespit edildi.

Epigenetik, genetik yapıdaki değişiklik olmaksızın, çevresel etkenlerin genlerin işlevini nasıl etkilediğini açıklayan mekanizmaları kapsıyor. Araştırma sonuçları, bu tür değişimlerin koku kaybıyla ilişkilendirilmiş olabileceğini gösterdi.

Araştırmacılar, DNA metilasyonundaki değişikliklerin biyobelirteç olarak kullanılabileceğini ve bu sayede koku kaybı riski taşıyan bireylerin hızlı bir şekilde tespit edilebileceğini ifade etti.

Bu yaklaşım, uzun süreli koku kaybı yaşayan hastalar için daha etkili tedavi yöntemlerinin geliştirilmesini mümkün kılabilir.

“YENİLİKÇİ TEDAVİ YAKLAŞIMLARI GELİŞTİRİLEBİLİR”

Biruni Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nden Dr. Elif Sibel Aslan, DNA metilasyonunun gen ifadesini düzenleyen önemli bir mekanizma olarak öne çıktığını belirtti.

Araştırmanın, Kovid-19 sonrası kalıcı koku kaybının yalnızca virüsün etkisine değil, aynı zamanda epigenetik değişikliklere de bağlı olabileceğini ortaya koyduğunu vurgulayan Aslan, bu durumun gelecekte epigenetik temelli tedavilerin geliştirilmesi için umut verici bir fırsat sunduğunu kaydetti.

Ayrıca, Biruni Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Koordinasyon Birimi (BAMER) tarafından desteklenen bu çalışmada, Prof. Dr. Aytuğ Altundağ, Dr. Savaş Gür, Prof. Dr. Mehmet Dokur, Doc. Dr. Gülsen Meral, Dr. Mehmet Akif Baktır, Dr. Lütfiye Karcıoğlu Batur ve London Metropolitan Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kenneth White gibi önemli isimler yer aldı.

London Metropolitan Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kenneth White, “Eğer bu epigenetik değişimler geri döndürülebilirse, Kovid-19’un neden olduğu kalıcı koku kaybı için yenilikçi tedavi yaklaşımları geliştirilebilir.” şeklinde bir değerlendirme yaptı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_ok_yi
Çok İyi
Kovid-19’un Koku Kaybı Üzerindeki Epigenetik Etkisi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

MegaOnHaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!