Güney Kore’deki KAIST Üniversitesi’nin araştırmacıları, retina hasarını geri çevirebilen bir ilaç geliştirmeyi başardı. Bu tedavi, görme kaybına yol açan durumlara karşı kalıcı bir çözüm sunduğu için önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
Projeyi yöneten Prof. Jin Woo Kim ve ekibi, tedaviye dirençli retina hastalıklarında kritik bir rol oynayan PROX1 adlı proteini hedef alarak göz sinirlerinin yeniden oluşumunu sağladı.
PROX1 PROTEİNİ, GÖRSEL İYİLEŞMENİN ENGELLERİNDEN BİRİ
Yapılan araştırmalar, PROX1 proteininin retina onarımının önündeki temel engellerden biri olduğunu ortaya koymuştur. Bu protein, normal şartlarda sinir hücrelerinin gelişiminde görev alırken, hasarlı retina bölgesinde birikerek onarım sürecini sekteye uğratmaktadır.
İlginç bir şekilde bilim insanları, bu proteinin balıklarda bulunmadığını ve dolayısıyla balıkların retina onarımında daha etkili olduğunu keşfetti.
YENİ ANTİKOR SAYESİNDE GÖRME YETİSİYENİDEN KAZANDIRILDI
Ekip, elde ettikleri bulgular ışığında PROX1’i etkisiz hale getirecek özel bir antikor geliştirdi. Celliaz isimli biyoteknoloji firmasıyla iş birliği yapılarak üretilen bu antikor, farelerde retina hücrelerinin yeniden oluşumunu ve görmenin geri kazanılmasını sağladı. Uygulanan tedavi, farelerdeki görme yetisinin 6 ay boyunca korunmasına imkan tanıdı.
2028’DE KLİNİK DENEMELER YOLDA
Araştırma ekibi, bu yenilikçi tedaviyi insanlara uygulamak için çalışmalarını sürdürüyor. Dr. Eun Jung Lee, “PROX1’i etkisiz hale getiren CLZ001 adlı antikorun son aşamasındayız. Gelecek aşama, klinik öncesi çalışmaları başlatmak olacak” diyerek insan deneylerine geçiş için heyecan verici bir sürecin kapısında olduklarını ifade etti.