Ocean Discovery League, Scripps Okyanografi Enstitüsü ve Boston Üniversitesi’nden araştırmacılar, derin deniz tabanının görsel kaydının ne kadarını elde ettiklerini belirlemek için halka açık veriler üzerinden hesaplamalar gerçekleştirdi.
67 yıl süresince gerçekleştirilen derin deniz dalışları sonucunda, insanlık bu gizemli dünyanın yalnızca yüzde 0.0006 ile 0.001’ini keşfettiği ortaya çıktı.
BELÇİKA KADAR KÜÇÜK BİR ALAN
Bu oran, yaklaşık 3.823 kilometrekarelik (1.476 mil kare) bir alana karşılık gelmektedir.
Bu alan, Amerika’nın en küçük eyaletlerinden biri olan Rhode Island’dan biraz daha büyük ya da Belçika’nın onda biri kadar bir yüzey oluşturmaktadır.
Çalışmanın baş yazarı ve derin deniz araştırmacısı Katherine Bell, bu tahminleri daha iyi anlayabilmemiz için çeşitli görsel karşılaştırmalar sunmayı tercih etti.
DERİN DENİZ TABANI VE BELÇİKA’NIN GÖRSEL KARŞILAŞTIRMASI
Aşağıda yer alan görüntü, derin deniz tabanının Amerika Birleşik Devletleri’nin doğu kıyısına yerleştirildiği bir gösterim sunuyor.
Avrupa’ya daha aşina olanlar için, aynı miktardaki derin deniz tabanı, Belçika’nın üzerine yerleştirilmiş bir şekilde ifade ediliyor.
Araştırmacılar, elde edilen görsel kayıtların yalnızca derin deniz tabanının küçük bir yüzdesini kapsadığını vurguladı. Oysa bu ekosistem, dünya yüzeyinin yüzde 66’sını kapsamaktadır.
Yapılan gözlemlerin yüzde 30’u, 1980 öncesine ait siyah-beyaz düşük çözünürlüklü fotoğraflardan oluşuyordu.
Çalışmanın yazarları, 200 metreden daha derin dalışlar ile ilgili 43.000’den fazla kayıt toplamayı başardı ve bu veriler üzerinden derin deniz keşiflerinin tarihsel gelişimi üzerinde durdu.
Bu kayıtlara, özel sektörün petrol ve gaz keşifleri dahil edilmemiştir.
DERİN DENİZ KEŞİFLERİNİN ARTIŞI VE KÜRESEL EŞİTSİZLİKLER
1960’lardan 2010’lara kadar gerçekleştirilen derin deniz dalışlarının sayısı dört kat artış gösterdi.
Ancak zamanla bu keşifler, daha çok kıyılara ve sığ denizlere odaklanmaya başlamıştır.
1970’lerde, toplam dalışların neredeyse yüzde 60’ı 2.000 metreden derin yapılırken, 40 yıl sonra bu oran yalnızca dörtte bire gerilemiştir.
Günümüzde, dünya okyanuslarının yüzde 97’sinin derinliklerini keşfeden sadece beş ülke mevcuttur:
“Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Yeni Zelanda, Fransa ve Almanya.”
DERİN OKYANUSUN KORUNMASI İÇİN ACİL ADIMLAR GEREKİYOR
Ocean Discovery League’ın başkanı ve kurucusu Bell, derin okyanusa yönelik artan tehditler, iklim değişikliği ve potansiyel madencilik gibi konularla ilgili olarak derin denizlerin sınırlı keşfi ile ilgili önemli sorunların göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti.
Eğer dünya genelinde 1.000’den fazla keşif platformu kurulsa bile, Bell ve ekibi, dünya deniz tabanının tümünü görselleştirmenin yaklaşık 100 bin yıl süreceğini öngörüyor.
Araştırmanın bulguları, küresel derin okyanus keşifleri ve incelemeleri için köklü değişikliklerin gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Bu çalışma, Science Advances dergisinde yayımlandı.