Eski NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen tarafından kurulan Demokrasiler Birliği Vakfı (Alliance of Democracies Foundation), 2025 Demokrasi Algı Endeksi çerçevesinde gerçekleştirdiği kapsamlı çalışma ile dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Vakıf, 100 ülkeden 111 bini aşkın kişiyle anket yaparak önemli sonuçlar elde etti.
ABD Başkanı Donald Trump’ın ikinci döneminin başlangıcından kısa bir süre sonrasında ortaya çıkan anket, Washington yönetiminin uluslararası alandaki prestijinin belirgin bir düşüş yaşadığını gösterdi.
ABD’NİN POPÜLERLİĞİ AZALIYOR
Demokrasiler Birliği Vakfı’nın 2025 Demokrasi Algı Endeksi verileri, 9-23 Nisan tarihleri arasında demokrasi, jeopolitik ve küresel güç algıları üzerine yapılan anket sonuçlarını içeriyor. Bu çalışmada, 100 ülkeden 111 bin 273 katılımcının görüşleri incelendi.
Anket sonuçları, dünya genelinde ABD’nin popülaritesinin azaldığını ve Çin’in bu konumda öne çıktığını gözler önüne serdi.
ÇİN VE PUTİN’İN İMAJI İYİLEŞİYOR
Çin, ilk kez ABD’yi geride bırakarak Avrupa dışındaki tüm bölgelerde olumlu bir imaja sahip oldu. Öte yandan, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın ardından Rusya’nın imajı iyileşmesine rağmen hala Amerika’nın gerisinde kaldığı belirtildi.
Eski NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, ABD’ye dair algılardaki bu keskin düşüş karşısında şaşırmadığını ifade etti.
YÜZDE 58 TRUMP İÇİN OLUMSUZ DÜŞÜNÜYOR
Anket sonuçlarına göre, Trump’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’e kıyasla daha az popüler olduğu görüldü. Trump’ın kişisel itibarı, ABD’nin genel imajıyla paralel bir seyir izliyor.
Katılımcıların yüzde 58’i Trump hakkında olumsuz görüş bildirirken, olumlu görüş belirtenlerin oranı ise yüzde 27 olarak belirlendi. Ayrıca, Trump, Elon Musk, Microsoft’un kurucu ortağı Bill Gates, Papa Francis ve şarkıcı Taylor Swift gibi popüler figürler arasında en düşük beğeni oranına sahip isim olarak kaydedildi.
EN OLUMSUZ İTİBARA SAHİP ÜLKE İSRAİL
Anketin en olumsuz itibara sahip ülke olarak İsrail’i işaret etmesi dikkat çekti. Özellikle Orta Doğu ve Güney Asya bölgelerinde İsrail’e yönelik algının son derece olumsuz olduğu, geleneksel müttefikleri olan Almanya gibi Avrupa ülkelerinde bile ciddi bir imaj kaybı yaşandığı görüldü.
Bu sonuçlar, İsrail hükümetinin Filistin’e yönelik politikaları ve tutumlarından kaynaklanan rahatsızlıkların arttığını da göstermektedir.