Moody’s, yaptığı açıklamada ABD’nin kredi notunun güncellendiğini duyurdu.
ABD’NİN KREDİ NOTUNDA DÜŞÜŞ
Açıklamada, ülkenin uzun vadeli kredi notunun “Aaa”dan “Aa1″e indirildiği ve kredi notu görünümünün “negatif”ten “durağan”a çevrildiği ifade edildi.
Not indiriminin, 10 yıldan fazla süredir kamu borcu ve faiz ödeme oranlarının benzer ülkelerle kıyaslandığında yüksek seviyelere çıkmasını yansıttığı belirtildi.
ABD yönetimi ve Kongre’nin, büyük yıllık mali açıklar ve artan faiz maliyetleri karşısında etkili önlemler üzerinde uzlaşamaması dikkat çekildi. Açıklamada, mevcut mali tekliflerin zorunlu harcamalarda ve açıklarda uzun vadeli önemli azalmalar sağlamayacağı ifade edildi.
UZUN VADELİ AÇIKLAR VE BORÇ YÜKÜ UYARISI
Gelecek on yıl boyunca hükümet gelirlerinin genel olarak değişmeden kalması ve daha büyük açıkların beklenmesi öngörülüyor.
Kalıcı mali açıkların hükümetin borç ve faiz yükünü artırması muhtemel. Açıklamada, ABD’nin mali performansının geçmişe ve diğer yüksek notlu ülkelere kıyasla daha kötüleşebileceği vurgulandı.
Bununla birlikte, açıklamada ABD ekonomisinin büyüklüğü, esnekliği ve dinamik yapısı ile doların küresel rezerv para birimi olarak müstesna durumunu sürdürdüğü vurgulandı. Ayrıca, ülkenin bağımsız bir Merkez Bankası (Fed) tarafından yönetilen etkin para politikası geçmişini devam ettirmesi temennisinde bulunuldu.
BORÇ VE AÇIĞIN YÜKSELECEĞİ TAHMİN EDİLİYOR
Son on yılda federal borcun, sürekli mali açıklar nedeniyle önemli ölçüde arttığına dikkat çekilen açıklamada, federal harcamaların yükselmesi ve vergi indirimlerinin hükümet gelirlerini azalttığına dikkat çekildi.
Eğer vergi ve harcama düzenlemeleri yapılmazsa, bütçe esnekliğinin sınırlı kalacağı ifade edildi. Ayrıca, zorunlu harcamaların 2035’te toplam harcamaların yaklaşık yüzde 78’ini oluşturacağı, 2017 yılındaki vergi indirimleri uzatıldığı takdirde önümüzdeki 10 yılda açığın yaklaşık 4 trilyon dolar artacağı öngörülüyor.
Açıklamada, 2024’te Gayrisafi Yurt İçi Hasıla’nın (GSYH) yüzde 6,4’ü olan federal açığın 2035’te yüzde 9’a yükselebileceği ve federal borç yükünün de GSYH’nin yüzde 98’inden yüzde 134’üne ulaşmasının beklendiği kaydedildi.
ABD ekonomisinin, yüksek gümrük tarifelerine adapte olmasının kısa vadede GSYH büyümesinin yavaşlamasına neden olabileceği ancak uzun vadeli büyümenin önemli ölçüde etkilenmesinin beklenmediği belirtildi.