Popüler mesajlaşma uygulaması Telegram, siber suçlarla mücadele kapsamında önemli bir adım atarak, 2021 yılından bu yana faaliyet gösteren ve tahminlere göre milyarlarca dolarlık işlem hacmine ulaşmış olan en büyük iki yasa dışı çevrimiçi pazar yerini çökertti. Bu pazar yerleri Xinbi Guarantee ve Huione Guarantee olarak adlandırılıyor.
Çin merkezli olan bu platformların, siber suçlulara ve dolandırıcılara hizmet vererek 35 milyar dolardan fazla gelir elde ettiği ifade ediliyor.
Huione Guarantee, Telegram’dan kaldırılmasının ardından tüm faaliyetlerine son vereceğini doğrularken, blockchain araştırma şirketi Elliptic, bu pazar yerlerinin kapanmasının çevrimiçi dolandırıcılık faaliyetlerini ciddi şekilde etkileyeceğine dikkat çekiyor.
Söz konusu platformlar, çalınan veriler, kara para aklama hizmetleri ve telekomünikasyon altyapısı için önemli kaynaklar sağlıyordu.
HUIONE GROUP KARA PARA AKLAMA SUÇLAMALARIYLA YÜZ YÜZE
Huione Guarantee’nin sahibi olan Huione Group, ABD Hazine Bakanlığı tarafından “Amerikalılardan milyarlarca dolar çalan suç örgütlerini desteklemekle” itham edilmesi sebebiyle kara para aklama endişesi nedeniyle ABD finans sisteminden engellenmiş durumda.
Grubun, Kuzey Kore’nin siber soygunlarından en az 37 milyon dolar ve ‘domuz kesimi’ dolandırıcılığından da 36 milyon dolar akladığına dair şüpheler bulunuyor.
Telegram’ın bu yasa dışı pazar yerlerini kapatma kararının, ABD Hazine Bakanlığı’nın son endişeleriyle doğrudan bağlantılı olup olmadığına dair yorumlar gündemde. Wired, daha önce Telegram’ın kripto para dolandırıcılığı amacıyla kullanılan binlerce hesabı yasakladığını duyurmuştu.
Bir Telegram sözcüsü, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Dolandırıcılık veya kara para aklama gibi suç faaliyetlerinin hizmet şartları tarafından yasaklandığını ve keşfedildiğinde her zaman kaldırıldığını” ifade etti.