Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Cumhurbaşkanı Joseph Avn’ın daveti üzerine Lübnan’a gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında, başkent Beyrut’ta çeşitli siyasi figürlerle ve UNRWA Lübnan Direktörü Dorothee Klaus ile bir araya geldi.
Görüşmelerde öncelikle Gazze’deki insani durum, İsrail’in gerçekleştirdiği saldırıların ekonomik ve çevresel sonuçları, ateşkes çağrıları ve Filistin’in Birleşmiş Milletler üyeliği gibi konular üzerinde duruldu. Abbas, Filistin’in ulusal birliğe ve uluslararası kabul görmüş bir siyasi sürece bağlılık vurgusu yaptı.
Abbas, Lübnan’daki resmi temaslarının başlangıç noktasında Baabda Sarayı’nda Avn ile bir görüşme gerçekleştirdi. Bu görüşme sonrasında yapılan açıklamada, ülkedeki Filistin mülteci kamplarındaki “devlet otoritesi dışındaki silah varlığının sona erdiği” bilgisi verildi.
İki lider, Lübnan’da silahların yalnızca devletin tekelinde bulundurulması ilkesine bağlı kalacaklarını vurguladı ve Lübnan devletinin kontrolü dışındaki tüm varlıkların sonlandırılması üzerinde anlaştı.
Abbas ile Avn, Lübnan’daki Filistin mülteci kamplarının durumunu yakından takip etme kararı aldı. Ayrıca Lübnan-Filistin Ortak Komitesi’nin kurulması konusunda da görüş birliğine varıldı.
Açıklamalarda, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarının kınandığı ifade edildi ve uluslararası topluma, Gazze’deki Filistinli sivil halkın korunması amacıyla acilen harekete geçilmesi çağrısında bulunuldu.
Lübnan’ın başkenti Beyrut ile çevresindeki 12 mülteci kampında, 1948 yılından bu yana yaşam mücadelesi veren 200 binden fazla Filistinli bulunuyor.
1969’da Lübnan ile Filistinli gruplar arasında imzalanan Kahire Anlaşması çerçevesinde, bu kamplardaki iç güvenliğin Filistinli gruplar tarafından sağlandığı, ancak giriş ve çıkışların Lübnan ordusunun denetiminde sürdürüldüğü biliniyor.