Çin’de yer alan bir cerrahi ekip, Pekin’deki iki hastayı 5 bin kilometre uzakta bulunan Lhasa’dan uydu bağlantısıyla başarıyla ameliyat ederek önemli bir başarıya imza attı.
Bu yenilikçi gelişme, robotik cerrahi teknolojisinin ulaşılması zor ve sağlık hizmetlerinin yetersiz olduğu bölgelerde kullanımını mümkün kılabilir.
TEKNOLOJİK ENGELLER AŞILDI
Geleneksel 5G destekli telecerrahi sistemleri, mesafe ile sınırlı iken, uydu bağlantılarındaki yüksek gecikme süresi nedeniyle hassas cerrahi müdahale yapmak daha önce imkansız hale geliyordu.
Ancak, yeni geliştirilen teknolojilerle bu gecikme telafi edilebildi, bant genişliği ihtiyacı azaltıldı ve 5G yedeklemesi ile kesintisiz bir operasyon yapma imkanı sağlandı.
Profesör Rong Liu öncülüğündeki ekip, Apstar-6D uydusunu kullanarak, karaciğer kanseri ve hemanjiomu hastası olan iki bireyi başarıyla tedavi etti.
Operasyonlar, ortalama 124 dakika sürmesine rağmen ciddi bir komplikasyon yaşanmadan sona erdi. Hastaların 24 saat içinde taburcu edilmesi ise bir diğer dikkat çekici başarı olarak kaydedildi.
TIPTA YENİ BİR SINIR: UZAY ÇAĞI TEKNOLOJİSİ
Bu buluş, uzaktan cerrahinin menzilini 5 bin kilometreden 150 bin km’ye çıkartarak afet bölgeleri ve savaş alanları gibi acil durumlarda hayat kurtarma potansiyeline sahip.
Çin, klinik doğrulamaların ardından bu uydu destekli tedavi modelini rutin sağlık hizmetlerine entegre etmeyi planlıyor.