İkinci kez ABD Başkanlığı görevine dönen Donald Trump, göçmenlere karşı sert tedbirler almaya başladı.
Ülke içinde göçmenleri sınır dışı etmek amacıyla pek çok kararname imzalayan Trump, bu konudaki kararlılığını sürekli ifade ediyor.
Ülke genelinde birçok hapishane benzeri göçmen evleri inşa edilirken, göçmenleri tespit etmek için özel ekipler oluşturulmaya başlandı.
TARIM SEKTÖRÜNDE KRİZ
Her hafta binlerce göçmen yakalanarak, işlemlerinin tamamlanmasının ardından ülkeden gönderiliyor.
Ancak Trump yönetiminin göçmenlere yönelik aldığı bu sert önlemler, özellikle tarım sektöründe büyük bir krizin patlak vermesine yol açtı.
“AMERİKALILAR ÇİFTÇİLİK YAPMAK İSTEMİYOR”
Kaliforniya’da nesillerdir çiftçilik yapan Lisa Tate, Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi’nin (ICE) baskınlarının sahada yarattığı etkileri dile getiriyor.
İş gücünün yaklaşık yüzde 70’inin işten ayrıldığını ifade eden Tate, “Eğer iş gücünüzün yüzde 70’i yoksa, mahsulün de yüzde 70’i toplanamaz ve bir günde çürüyüp gidebilir. Amerikalıların çoğu bu işi yapmaya istekli değil. Çiftçilerimiz zorluklar içerisinde ve bu durum bardağı taşıran son damla haline gelmiş durumda, birçok kişi iflas etmekten endişe ediyor.” şeklinde konuştu.
SINIR DIŞI EDİLME KORKUSUYLA ÇALIŞIYORLAR
Bir Meksikalı çiftçi, daha önce 300 kişiyle gerçekleştirdikleri çilek hasadını, bu yıl göçmenlerin ülkeden gönderilmesi dolayısıyla yalnızca 80 kişiyle yapabildiklerini aktardı.
Bir başka çiftçi ise geniş işçi sayılarını 80’den 17’ye düşürdüklerini belirtirken, çalışanların gözaltına alınma ve sınır dışı edilme korkusuyla işe devam ettiklerini kaydetti. Bir işçi, “Sabahları korku içinde uyanıyoruz. Güneş ve sıcaktan endişe duyuyoruz. Artık çok sayıda kişi evlerine dönemiyor.” diyerek durumlarını özetledi.
TARIM İŞÇİLERİNİN YÜZDE 80’İ GÖÇMEN
Eski Kongre Bütçe Ofisi Direktörlerinden Douglas Holtz-Eakin, tarım işçilerinin yaklaşık yüzde 80’inin ABD dışında doğduğunu ve bunların yarısının kaçak işçi olduğunu vurguladı.
Holtz-Eakin, kaçak işçi kaybının tarım ürünlerinin maliyetini artıracağını belirtti.
Kaliforniya, ABD’nin sebze hasadının üçte birinden fazlasını ve meyve ile kabuklu yemiş üretiminin dörtte üçünden fazlasını sağlamaktadır. Eyaletin 2023 yılındaki tarım gelirinin 60 milyar doları aştığı bildiriliyor.
ÜLKE DIŞINDAN GELEN İŞÇİ SAYISINDA CİDDİ DÜŞÜŞ
Brookings Enstitüsü ve Amerikan Girişim Enstitüsü’nün iş birliğiyle hazırlanan bir makalesine göre, son 50 yıl içerisinde ABD’ye göçmen girişi en düşük seviyelere gerilerken, ülkeden ayrılanların sayısında da artış gözlemleniyor.
Washington Post’un verilerine göre, ABD’ye dışarıdan gelen işçi sayısı mart ayından bu yana bir milyondan fazla azalmış durumda.