Çocuğunuzun odasından gece duyduğunuz diş gıcırdatma sesleri size endişe veriyor mu?
Eğer çocuğunuz gece dişlerini sıkıyorsa, bu durum farkında olmadan hem fiziksel hem de ruhsal sağlığını tehdit edebilir.
Bu duruma “bruksizm” adı verilmektedir. Tedavi edilmediği takdirde çene yapısında aksamalar, dişlerde kalıcı zararlar ve baş ile kulak ağrılarına neden olabilir.
Fiziksel etkilerinin yanı sıra, genellikle stres ve kaygı gibi ruhsal durumların bir göstergesi niteliğindeki diş sıkma, çocuğunuzun genel huzurunu da etkilemektedir.
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Pedodonti Uzmanı Doç. Dr. Aslı Patır Münevveroğlu, bruksizmin sebeplerini, belirtilerini ve modern tedavi yöntemlerini ailelerle paylaşarak onlara rehberlik ediyor.
BAŞ VE ÇENE AĞRISI, DİŞLERDE AŞINMA VE HASSASİYET
Son zamanlarda çocuklarda gece diş sıkma ve gıcırdatma sorunları artış göstermektedir. Ailelerin bu sesler sebebiyle diş hekimlerine başvurması oldukça yaygındır. Doç. Dr. Münevveroğlu, “Ailelerin bu konuda endişelenmeleri son derece makul. Zira bruksizm, çocukların hem fiziksel hem de ruhsal gelişimini olumsuz etkileyebilmekte.” şeklinde açıklamada bulundu.
Bruksizmi özetleyen Doç. Dr. Münevveroğlu, “Bruksizm, genellikle gece uykusunda veya bazen gündüz meydana gelen diş sıkma ya da gıcırdatma alışkanlığıdır. Gece diş sıkan ve gıcırdatan çocuklar, gündüzleri baş ağrısı, çene ağrısı, dişlerde aşınma ve hassasiyet sorunları yaşayabilir.” dedi.
EN ÖNEMLİ NEDEN: STRES
Diş sıkma nedenleri arasında birçok etken bulunduğunu ifade eden Doç. Dr. Münevveroğlu, “Stres ve kaygı bozuklukları, genetik yatkınlık, alerjik durumlar, çene kapanışındaki bozukluklar ve kötü ağız alışkanlıkları bruksizmi tetikleyebilir. Ancak en önemli sebep kesinlikle stres ve kaygıdır.” açıklamasında bulundu.
Duygusal olarak hassas çocukların yaşadıkları stresi gece diş sıkma ile dışa vurduklarına dikkat çeken Doç. Dr. Münevveroğlu, ailelerin bu hususta dikkatli olmalarının önemini vurguladı.
BELİRTİLERİ İHMAL ETMEYİN
Diş sıkma tedavisinde farkındalığın kritik bir adım olduğunu belirten Doç. Dr. Münevveroğlu, “Eğer aileler, çocuklarının diş sıktığını ya da gıcırdattığını duyuyorlarsa ve diş hassasiyeti, çene ya da baş ağrısı gibi şikayetleri varsa, kesinlikle bir çocuk diş hekimine başvurmalıdır.” şeklinde uyarıda bulundu.
Her diş sıkma vakasının tedavi gerektirmediğini de belirten uzman, “Ancak ilerleyen belirtilerin meydana geldiği durumlarda gece plağı uygulamaları, medikal tedavi ya da psikolojik destek gibi yöntemler devreye girebilir.” ifadelerini kullandı.
ERKEN MÜDAHALE ÖNEMLİ
Tedavi edilmeyen diş sıkmanın ciddi sonuçlara yol açabileceğini ifade eden Doç. Dr. Münevveroğlu, şu noktaya dikkat çekti:
Diş sıkmanın tedavi edilmemesi durumunda çene ve baş ağrıları artabilir, çene eklemlerinde ağrı ve diş boyutlarının azalması görülebilir. Bu da uzun vadede estetik açıdan olumsuz sonuçlar yaratabilir. Çocuklarda bu tür belirtiler gözlemlendiğinde gecikmeden diş hekimine başvurulması önemlidir. Erken müdahale ile çocukların fiziksel ve ruhsal gelişimi korunabilir.