Apple, kullanıcılar arasında heyecan ve tartışmalara yol açan iOS 26 güncellemesinin beta sürümünü tanıttı. Bu güncellemeyle birlikte FaceTime uygulamasında dikkat çekici bir özellik ortaya çıktı.
Yeni özellik sayesinde, FaceTime’da bir görüntülü görüşme sırasında eğer kullanıcılar çıplaklık tespit edilirse, uygulama otomatik olarak videoyu ve sesi donduruyor.
ÖZELLİĞİN ÇALIŞMA MEKANİZMASI
iDeviceHelp tarafından gündeme getirilen bu yenilik, FaceTime görüşmesi sırasında bir kişinin soyunması durumunda uygulamanın görüşmeyi duraklatmasını sağlıyor. Uygulama, kullanıcıya “görüntü ve sesi hemen geri alma” veya “görüşmeyi sonlandırma” gibi iki seçenek sunarak kullanıcıyı bilgilendiriyor.
ÇOCUK GÜVENLİĞİ YOKSA YETİŞKİN SANSÜRÜ MÜ?
Apple, özelliği tanıtırken “İletişim Güvenliği” programı çerçevesinde yalnızca çocuk hesaplarının korunması amacıyla bir önlem olduğunu belirtmişti. Ancak beta sürümünde bu özelliğin yetişkinler dahil tüm kullanıcılar için aktif olduğu gözlemlendi.
Bu durum, özelliğin tasarımdan kaynaklı bir tercihle mi yoksa beta sürümünde karşılaşılan bir hata mı olduğu konusunda belirsizlik yaratıyor. Gelişmeler, özelliğin yetişkinlere yönelik bir sansür aracı olup olmadığına dair tartışmaları da gündeme getiriyor.
APPLE’DAN MAHREMİYETLE İLGİLİ AÇIKLAMA: “ANALİZ CİHAZ İÇİNDE GERÇEKLEŞİYOR”
Özelliğin getirdiği mahremiyet kaygıları belirdiğinde, Apple’ın mevcut güvenlik politikaları yeniden merak konusu oldu. Apple, böyle durumlarda gerçekleştirilen analizlerin tamamen “cihaz içi makine öğrenimi” yöntemiyle yapıldığını belirtiyor.
Bu teknoloji sayesinde, kullanıcıların fotoğraflarının veya videolarının Apple sunucularına gönderilmediği, tüm tespit işleminin doğrudan cihazda gerçekleştiği bilgisi paylaşıldı. Böylece, Apple’ın görüşme içeriğine veya çıplaklık tespitine dair veri erişimi sağlamadığı iddia ediliyor.