ABD Başkanı Donald Trump, 9 Temmuz’da sona ermesi beklenen tarife erteleme süresinin 1 Ağustos’a kadar uzatılmasına dair bir kararname imzaladı.
Trump’ın imza attığı kararname, Beyaz Saray’ın resmi internet sitesinde yayımlandı. Bu belgede, 2 Nisan’da Trump’ın ABD’nin artan dış ticaret açıklarının ulusal güvenlik açısından ciddi bir tehdit oluşturduğunu ilan ettiğine dikkat çekildi. Bu çerçevede bazı ülkelere ek gümrük vergilerinin getirildiği hatırlatıldı.
Kararnamede, Çin dışında kalan bazı ticaret ortaklarına yönelik bu ek tarifelerin 9 Nisan’da 90 gün boyunca yüzde 10 oranında uygulanacağı bilgisi de verildi. Ancak bu sürenin 9 Temmuz’da sona ermesi öngörülmüştü.
ERTELEME SÜRESİ 1 AĞUSTOS’A UZATILDI
Trump, yeni elde edilen bilgiler ve ticaret ortaklarıyla yürütülen görüşmeler doğrultusunda ertelemenin 1 Ağustos’a kadar uzatılmasına karar verdiğini açıkladı.
Ayrıca, Çin ile yapılan anlaşma çerçevesinde tarifelerin 90 gün boyunca düşürüleceği bilgisi, 12 Mayıs’taki düzenlemenin geçerli kalacağını vurgulayan kararnamede belirtildi. Ticaret Bakanlığı, İç Güvenlik Bakanlığı ve ABD Ticaret Temsilciliği, bu kararın uygulanabilmesi için gerekli düzenlemeleri gerçekleştireceği ifade edildi.
Geçen hafta yasalaşan vergi ve harcama düzenlemesi çerçevesinde yenilenebilir enerji desteklerinin sonlandırılmasına yönelik bir kararnameye de imza atan Trump’ın son adımları dikkat çekiyor.
12 ÜLKEYE YÖNELİK TARİFE MEKTUPLARI
Trump, Güney Kore ve Japonya’nın yanı sıra Malezya, Kazakistan, Tunus, Güney Afrika, Bosna Hersek, Endonezya, Bangladeş, Sırbistan, Kamboçya, Tayland, Laos ve Myanmar gibi ülkelere yönelik tarife oranlarını içeren mektupları sosyal medya hesabında yayınladı.
Bu mektuplarda, söz konusu ülkelere 1 Ağustos’tan itibaren uygulanacak tarife oranlarını duyuran Trump, herhangi bir misilleme durumunda bu oranların artabileceğini kaydetti.
Trump, mektuplarında düzeltme olasılığından bahsederek, “Bu tarifeler ülkenizle olan ilişkilerimize bağlı olarak yukarı ya da aşağı doğru değiştirilebilir” ifadelerini kullandı.
Yayınlanan mektuplarda, uygulanacak tarife oranlarının Malezya, Kazakistan ve Tunus için yüzde 25; Güney Afrika ve Bosna Hersek için yüzde 30; Endonezya için yüzde 32; Bangladeş ve Sırbistan için yüzde 35; Kamboçya ve Tayland için yüzde 36; Laos ve Myanmar için ise yüzde 40 olarak belirlendiği bildirildi.