Haziran ayında Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde rekor sıcaklıklar yaşandı ve bu durum orman yangınlarına da yansıdı. Avrupa Birliği’nin Copernicus uydu izleme sistemi verilerine göre, dünya genelinde mart, nisan ve mayıs ayları tarihin en sıcak ilkbahar dönemi olarak kaydedildi. Türkiye’de ise kış ve ilkbaharın sıcak geçmesiyle haziran ayında birçok kentte hava sıcaklıkları 40 dereceyi aşarken, orman yangın riski de arttı. Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre, geçen yılın aynı dönemine göre bu yıl 399 orman yangını kaydedilirken, yangınların neden olduğu ormanlık alan zararı da arttı.
Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş’e göre, Türkiye’nin özellikle Çanakkale’den Adana’ya kadar uzanan bölgesinde yangın tehlikesi ve sıklığı yüksek. Normalde temmuz ve ağustos aylarında sıklıkla görülen yangınlar, son dönemlerde mayıs ve eylül aylarına da yayıldı. Türkeş, haziran ayında yaşanan yüksek sıcaklıkların küresel ısınmanın etkilerini gösterdiğini belirtti. Ayrıca artan hava sıcaklıklarının orman yangınları için olumsuz etkileri olduğunu vurguladı.
Türkeş’a göre, orman yangınlarıyla mücadelede geleneksel kriz tabanlı yöntemler yerine risk tabanlı ve proaktif bir yaklaşıma geçilmesi gerekiyor. Son olarak, Türkiye’deki hava koşullarının iklim değişikliğiyle birleşerek orman yangınlarına neden olduğu ve bu durumun etkilerinin daha da artabileceği uyarısında bulundu. Bu veriler Anadolu Ajansı (AA) tarafından haberleştirildi.