ABD’de resesyon endişelerinin artması ve Asya piyasalarındaki gelişmeler, haftanın ilk işlem gününde küresel piyasalarda tarihi bir satış baskısı yarattı. ABD Merkez Bankası (Fed), son toplantısında eylül ayı için faiz indirim sinyali verse de, ülkedeki resesyon endişeleri, risk algısını yükseltti. Yaşanan gelişmeler, Fed’in politika faizini 50 baz puan indirme ihtimalini yüzde 90’ın üzerine çıkardı.
Küresel piyasalardaki sert düşüşler, Fed’in acil faiz indirimi ihtimalini gündeme getirdi. Japonya’da Merkez Bankasının faiz artırım beklentileriyle birleşen ABD’deki resesyon endişeleri, Japon hisselerinde tarihi bir satış dalgasına yol açtı. New York borsasında Dow Jones ve S&P 500 endeksleri, 2022’den bu yana en kötü günlerini yaşadı.
ABD’de açıklanan hizmet sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) temmuz ayında sektörde genişlemeye işaret ederek piyasalarda bir miktar rahatlama sağladı. Fed yetkililerinden gelen açıklamalar da yakından takip edilirken, piyasalardaki dalgalanmayı gösteren VIX Endeksi 4 yılın zirvesine çıktı.
Avrupa borsaları da küresel piyasalardaki satış dalgasından etkilendi. Stoxx Europe 600 endeksi ve diğer gösterge endeksler değer kaybetti. Japonya’da Nikkei 225 endeksi 1987’den beri en büyük düşüşünü yaşarken, diğer Asya ülkelerinde de ciddi kayıplar yaşandı.
Dolar endeksi yaklaşık 7 ayın en düşük seviyesini gördü. Avro/dolar paritesi ve diğer döviz kurlarında da dalgalanmalar yaşandı. Resesyon endişeleri, devlet tahvil faizlerinde düşüşe neden oldu. Sert satış dalgasından kripto para piyasaları da nasibini aldı.
Tüm bu gelişmeler, küresel piyasalarda genel bir belirsizliğe ve satış baskısına yol açtı. Yatırımcılar, Fed’in faiz indirme kararlarını ve diğer merkez bankalarının politikalarını yakından takip etmeye devam ediyor. Gelecek günlerde piyasalardaki volatilitenin devam edeceği ve resesyon endişelerinin belirleyici olmaya devam edeceği öngörülüyor.