Avrupa Birliği (AB), dış sınır kontrollerini güçlendirmek amacıyla yeni bir sisteme geçiş yapma kararı aldı. Daha önce gündeme gelen ve “elektronik takip sistemi” olarak adlandırılan bu yeni sistem, AB’nin üye ülkelerinin İçişleri Bakanları tarafından onaylandı.
AB Konseyi tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, Polonya’da düzenlenen toplantıda AB üyesi ülkelerin İçişleri Bakanları, elektronik giriş-çıkış sisteminin (EES) 6 aylık bir geçiş süreci içerisinde aşamalı olarak uygulanması için gereken yönetmelikte anlaştı. Bu yönetmelik, yeni sistemin üye ülkeler tarafından benimsenmesini sağlayacak önemli bir adım niteliği taşıyor.
Yeni plan çerçevesinde, ilk 60 gün boyunca üye ülkelerin yeni sistemi biyometrik işlevler olmadan faaliyete geçirebileceği belirtiliyor. Ancak, 3 aylık süre dolduğunda bu ülkelerin sınır geçiş noktalarının en az yarısında yeni sistemin uygulanması zorunlu hale gelecek. 6 ayın sonunda ise tamamıyla yeni sistemin devreye girmesi bekleniyor.
AB’ye girişlerde, yeni sisteme geçişin 6 aylık sürecinin sonunda seyahat belgelerinin elden damgalanmaya devam edeceği ifade ediliyor. Ancak bu sürenin bitiminde tüm işlemler elektronik sistem üzerinden yürütülecek. Yönetmelik, bu aşamalarla uygulamayı isteyen ülkelere esneklik sağlarken, haziran ayından itibaren sistemi tam olarak hayata geçirecek ülkelerin de önünü açacak.
AB Komisyonu’nun duyurduğu bu geçiş sisteminin uygulamaya konulması için henüz bir tarih belirlenmiş değil. Ancak, Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından onaylanmasının ardından bir tarih belirlenmesi bekleniyor. Polonya İçişleri Bakanı Tomasz Siemoniak, bu konuda yaptığı açıklamada, Polonya’nın güvenlik alanına odaklanan AB Konseyi dönem başkanlığı sırasında dış sınırların güvenliği konusundaki ilerlemeden büyük memnuniyet duyduğunu dile getirdi.
Elektronik giriş-çıkış sistemi (EES) ile birlikte, AB üyesi olmayan kişilerin, kısa süreli kalışlar için bir AB ülkesine giriş ve çıkışları, pasaport bilgileri, parmak izleri ve yüz görüntüleri dijital olarak kaydedilecek. Bu sistemin amacı, Şengen bölgesine düzensiz girişlerin kontrol edilmesi ve bu tür durumlarla daha etkin bir şekilde mücadele edilmesi olarak tanımlanıyor.
Daha önce 10 Kasım 2024 tarihinde yürürlüğe girmesi planlanan yeni sistem, üye ülkelerin altyapılarının henüz bunları destekleyecek düzeye ulaşmaması nedeniyle bir dizi kez ertelendi. Yeni sistemin başarıyla hayata geçirilmesi durumunda, AB içinde güvenlik ve sınır kontrolü alanında önemli gelişmeler yaşanması bekleniyor.