ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının etkileri, e-ticaret alışverişini olumsuz bir şekilde etkilemeye başladı.
Temu, Shein ve AliExpress gibi Çin merkezli e-ticaret platformlarından yapılan alışverişlerde geçerli olan “de minimis muafiyeti” süresi sona erdi. Bu muafiyet, 800 dolar altındaki siparişlerde gümrük vergisini kaldırıyordu.
Böylece, ABD’de uygun fiyatlarla alışveriş yapma dönemi noktalandı.
ÇİN ÜRÜNLERİNE YÜZDE 145’E VARAN VERGİ GELDİ
Yeni düzenlemeyle birlikte, UPS, FedEx ve DHL gibi özel kargo şirketleri üzerinden gelen Çin mallarında yüzde 145’e varan ek gümrük vergileri uygulanmaya başlanacak.
ABD Posta Servisi (USPS) ile gönderilen ürünler için ise yüzde 120 oranında vergi ya da 100 dolarlık sabit bir ücret talep edilecek. Bu sabit ücretin 1 Haziran itibarıyla 200 dolara çıkarılması planlanıyor.
ABD Gümrük ve Sınır Muhafaza yetkilileri, CNN’e yaptıkları açıklamada yeni kuralları uygulamaya geçmeye hazır olduklarını ve paket taramalarını artıracaklarını belirtti. Ancak uzmanlar, bu yeni vergi yükü altında kalacak olan sıradan tüketiciler için durumun daha karmaşık hale gelebileceği uyarısını yapıyor.
ABD’YE E-TİCARETİN YÜZDE 80’İ ÇİN’DEN
2022 yılında ABD’deki e-ticaret gönderilerinin yüzde 80’inden fazlasının Çin ve Hong Kong’dan gelen vergi muafiyetli paketlerden oluştuğu bildiriliyor. Geçtiğimiz yıl bu kapsamda 1,36 milyar adet paketin ülkeye girişi gerçekleşti.
Özellikle düşük gelirli Amerikalılar tarafından tercih edilen bu platformlar sayesinde uygun fiyatlarla alışveriş yapılabiliyordu. UCLA ve Yale üniversitelerinden araştırmacılar tarafından gerçekleştirilen bir çalışmada, söz konusu vergi muafiyetinden gönderilen ürünlerin yüzde 48’inin yoksul bölgelerdeki tüketicilere ulaştığı, sadece yüzde 22’sinin ise zengin bölgelerdeki alıcılara gittiği tespit edildi.
FİYATLAR ŞİMDİDEN YÜKSELMEYE BAŞLADI
Shein ve Temu gibi e-ticaret platformları, yeni düzenlemelere hazırlık kapsamında bazı ürünlerin fiyatlarını artırma yoluna gitti. Shein, “Küresel ticaret kurallarındaki son değişiklikler nedeniyle operasyonel maliyetlerimiz yükseldi. Kaliteden ödün vermemek adına fiyat düzenlemelerine gitmek zorundayız” şeklinde bir açıklamada bulundu.