Mersin’de düzenlenen “Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) 1. Ünitesi Türbin Tesisi’nin Montajının Tamamlanması Töreni” önemli bir dönüm noktası oldu. Törene katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Akkuyu NGS’deki ilk reaktörün 2025 yılında deneme üretimine geçeceğini açıkladı.
Bakan Bayraktar, santraldeki tarihi bir günün yaşandığını vurgulayarak, “Bugün ilk ünitenin türbin şaftını döndürüyoruz. Bu, Türkiye nükleer tarihin önemli adımlarından bir tanesi.” dedi. Türkiye’nin, 1950’lerden beri nükleer alanda çeşitli anlaşmaların tarafı olduğunu belirtti.
Akkuyu NGS’nin inşaat sürecine de değinen Bayraktar, “2016’da buraya ilk geldiğimde sahada hiçbir şey yoktu. Şimdi burayı büyük bir heyecanla geziyorum, her gelişimde burada ilerlemeleri görmekten gurur duyuyorum.” ifadelerini kullandı.
Bakan, Türkiye’nin nüfusuna ve artan enerji talebine dikkat çekerek, “Ekonomimiz, ihracatımız ve sanayimiz büyüyor. Önümüzdeki süreçte elektrik talebinin artmaya devam edeceği kesin. Türkiye olarak bu talebi kesintisiz ve çevreyle uyumlu bir şekilde karşılamak için nükleer enerjiyi politikamızın en temel unsurlarından biri yaptık.” diye konuştu.
Bayraktar, Türkiye’nin yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını etkin bir şekilde kullanmak zorunda olduğunu vurguladı. “Enerjimizi verimli kullanmalıyız. Artan talebi karşılamak ve 2053 yılına kadar net sıfır emisyon hedefine ulaşmak için nükleerin olmaması mümkün değil.” dedi.
Akkuyu NGS ile ilgili uzun vadeli hedeflerinden de bahseden Bayraktar, “2050 yılında Sinop ve Trakya’da da nükleer santral projeleri geliştirmek zorundayız. Türkiye’nin gelecekte ihtiyaç duyacağı enerjinin yüzde 10’unu nükleerden sağlamalıyız.” şeklinde konuştu.
İklim değişikliği ve küresel ısınma ile mücadelede nükleer enerjinin gerekliliğine değinen Bakan, “İlk reaktörü 2025’te deneme üretimine almayı hedefliyoruz. 2028 yılına kadar 4 reaktörün tamamını devreye almayı planlıyoruz. Bu, Türkiye’nin enerji ihtiyacının yüzde 10’unu temiz ve karbonsuz bir şekilde karşılayacak.” diye ekledi.
Akkuyu NGS projesinin arkasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in güçlü siyasi iradesinin bulunduğunu anlatan Bayraktar, “Sahada 30 bin kişi gece gündüz çalışıyor. Bugün burada önemli bir kilometre taşı var.” ifadelerini kullandı.
Törenin sonunda, Rosatom Genel Müdürü Alexey Likhachev, 1. güç ünitesi türbin tesisinin montajının tamamlanmasına ilişkin belgeyi Bakan Alparslan Bayraktar’a takdim etti. Bayraktar, bununla birlikte Türkiye’nin nükleer enerjiden elektrik üretenler ligine katılacağını belirtti ve Sinop ile Trakya projeleri hakkında nihai karara varılması gerektiğini ekledi.