Dünyanın en büyüklerinden biri olan BYD, geçmişteki büyük başarıların izinden giderek günümüzde de dikkatleri üzerine çekmektedir.
Eski dönemlerde benzeri bir başarı grafiği çizen Wang Chuanfu, borç aldığı parayla giriştiği bu sektörde, en büyük oyunculardan biri haline gelmeyi başardı.
DÜNYANIN ZİRVESİNDE BÜYÜK BAŞARI
9. yüzyılda Almanya’nın mühendislik alanındaki başarısına alaycı bir şekilde bakılması gibi, günümüzde de benzer bir durum otomotiv sektörü üzerinden yaşanmaktadır.
Tesla CEO’su Elon Musk, yıllar önce BYD markasıyla ilgili şaka yaparken, rakibi olarak görmediği bu markanın bugün elektrikli araç satışlarında Tesla’yı geride bırakarak zirveye yükseldiğini kimse tahmin edemezdi.
YETİM KALAN ÇOCUĞUN HAYALLERİ: WANG CHUANFU’NUN HİKAYESİ
Tüm bu başarı, 1966 yılında Çin’in yoksul bir köyünde sekiz kardeşin yedincisi olarak dünyaya gelen Wang Chuanfu’nun hikayesiyle başlamıştır.
Küçük yaşında hem babasını hem de annesini kaybeden Wang, ağabeyinin destekleriyle zorluklarla dolu bir eğitim sürecinden geçerek üniversiteye girdi.
İletişim teknolojileri üzerine hayal kurarken, yalnızca Kimya Mühendisliği bölümüne yerleşebilmesi, onun için önemli bir dönüm noktasıydı. Bu durum, bir kayıp gibi görünse de, sonunda hayatında yeni bir kapı açtı: Batarya teknolojisi.
KUZEN BORCUYLA KURULAN İMPARATORLUK
Devletin ekonomik açılım politikaları doğrultusunda, Shenzhen’de bir batarya firmasında yöneticilik yapan Wang, tesisin kapanmasının ardından kendi yolunu çizmeye karar verdi.
Cep telefonlarına yönelik batarya potansiyelini gören Wang, zengin kuzeninden aldığı 250 bin Yuan (günümüzde yaklaşık 30 bin dolar) borçla kendi şirketini kurma kararı aldı.
Başlangıçta sokağındaki isimden esinlenerek “Yadi Electronics” adını veren şirket, daha sonra fuarlarda öne çıkmak için “Biyadi”ye dönüştü. Bu ismi daha sonra “Build Your Dreams” (Hayallerini İnşa Et) mesajıyla özdeşleştirerek BYD haline getirdi.
BATARYADAN OTOMOBİLE UZANAN YOL
BYD, kısa sürede Nokia, Motorola ve Samsung gibi dev firmalara batarya tedarik etmeye başladı ve Apple’ın iPad’ine de batarya üreterek dünyanın en büyük ikinci pil üreticisi konumuna yükseldi.
Ancak düşük kâr marjları nedeniyle sektörü değiştirmeye karar veren Wang, 2003 yılında küçük bir otomotiv şirketini satın alarak kapıyı araladı.
Başlangıçta ucuz benzinli araçlar üreten şirket, 2008 yılında hibrit araçlar ve ardından tamamen elektrikli araçlarla yeni bir yön aldı.
Warren Buffett’ın şirkete yaptığı yatırım ise, BYD için önemli bir dönüm noktası oldu. Tiananmen olayları sonrasında ABD’ye geçen ve başarılı bir fon yöneticisi olan Li Lu aracılığıyla Buffett, BYD’ye 230 milyon dolar yatırım yaparak yüzde 9.9 hisse satın aldı. Bu yatırım, BYD’nin küresel arenada tanınmasını sağladı.
ALAY EDİLEN MARKADAN ZİRVEYE
Buffett’ın yaptığı bu yatırımın ardından, BYD sessiz ama etkili bir büyüme gösterdi ve 2023 yılı itibarıyla 3 milyondan fazla elektrikli araç satarak, Musk’ın Tesla’sını geride bıraktı.
Günümüzde 960 bin çalışanı ve 108 milyar dolarlık cirosu ile dev bir imparatorluğa dönüşen BYD, yalnızca 30 yıl önce 20 kişilik bir ekiple ve büyük bir borçla kuruldu.
Wang Chuanfu, “Hayallerini İnşa Et” mottosuyla kariyerine devam ederken, Elon Musk geçmişteki şakalara atıfta bulunarak, “Çinli elektrikli otomobil üreticileri yüksek hızlı büyüme ile hepimizi zor durumda bırakabilir” diyerek kaygılarını dile getirmektedir.