Brezilya’daki bilim insanları, alkol tüketiminin sağlık üzerindeki etkilerini anlamak için dikkate değer bir araştırma gerçekleştirdi.
Science Daily’nin aktardığına göre, araştırma ekibi, hayatını kaybeden 1781 bireyin beynini otopsi ile inceledi. Ölüm öncesinde alkol tüketim alışkanlıklarını anlamak için ise kişilerin yakınlarına çeşitli sorular yöneltti.
DENEKLER Dört GRUBA AYRILDI
Birada yaklaşık 350, şarapta 150 ve damıtılmış içkide 45 mililitrelik tüketim, “14 gram alkol/1 birim” olarak tanımlandı. Bilim insanları, denekleri haftalık alkol tüketimlerine göre dört gruba ayırdı: “Hiç içmeyenler”, “haftada 7 ya da daha az tüketenler”, “haftada 8 ya da daha fazla tüketenler” ve “eskiden aşırı tüketip bırakanlar”.
BEYİN DAMARLARININ SERTLEŞMESİ BİLİŞSEL SORUNLARA NEDEN OLUYOR
Araştırmanın sonuçları, haftada 112 gram ya da daha fazla alkol tüketen bireylerde, beyin damarlarının sertleşmesi sorunuyla ilişkili bilişsel problemlerinin gelişme olasılığının, hiç alkol tüketmeyenlere göre yüzde 133 daha fazla olduğunu ortaya koydu.
Haftada 8 birim ya da daha fazla alkol tüketenler ile eskiden aşırı tüketip bırakanlarda Alzheimer ile bağlantılı belirtilerinin daha fazla görüldüğü, aşırı alkol tüketenlerin ise hiç içmeyenlere kıyasla ortalama 13 yıl daha erken yaşamlarını kaybettiği belirlendi.
“AĞIR İÇİCİLİĞİN BEYİN HASARI BELİRTİLERİYLE BAĞLANTILI OLDUĞUNU KANITLADIK”
Araştırma ekibinden Alberto Fernando Oliveira Justo, “Ağır içicilik ile beyin hasarı belirtileri arasında doğrudan bir bağlantı olduğunu ve bunun beyin sağlığı üzerindeki uzun vadeli etkilerinin hafıza ve düşünme yeteneklerini olumsuz etkileyebileceğini tespit ettik.” şeklinde konuştu.
Beyindeki küçük damarların kalınlaşması ve sertleşmesiyle meydana gelen “hyaline arterioloskleroz”, zamanla kan akışını zorlaştırarak hafıza ve düşünme yeteneklerini olumsuz yönde etkileyebiliyor.
Araştırmanın bulguları ise “Neurology” dergisinde yayımlandı.