Son dönemde Avrupa’daki jeopolitik gerilimlerin artması, özellikle Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırgan tutumunun yanı sıra NATO sınırlarına yönelik tehdit algısı, kıtanın savunma politikalarının yeniden şekillenmesine yol açtı.
Bu bağlamda Almanya, savunma sanayiine olan ilgisini artırarak askeri kapasitesini güçlendirmek amacıyla somut adımlar atma sürecine girdi.
Almanya’nın savunma sektöründeki bu yoğunlaşma, son yıllarda gözle görülür bir hal almış durumda. Geçtiğimiz günlerde Almanya federal konseyi Bundesrat, savunma, altyapı ve iklim koruması için belirlenen 500 milyar euroluk Büyük Savunma ve Altyapı Fonu’nu onayladı.
ALMANYA SAVAŞA HAZIRLANIYOR
Almanya, yeni nesil savaş uçakları, tanklar ve siber savunma sistemleri gibi alanlarda teknolojik üstünlük sağlamak için çalışmalarını hızlı bir şekilde sürdürüyor.
Almanya Genelkurmay Başkanı Carsten Breuer, BBC’ye verdiği bir demeçte, “Rusya tarafından tehdit altındayız. NATO’nun dört yıl içinde olası bir saldırıya hazır olması gerekiyor,” ifadeleriyle ülkelerinin savaşa hazırlık sürecine girdiğini açıkladı.
“PUTİN TARAFINDAN TEHDİT ALTINDAYIZ”
Almanya Parlamentosu, savunma harcamalarını sıkı borçlanma kurallarından muaf tutma kararı aldıktan sonra Genelkurmay Başkanı Carsten Breuer, Rusya’nın agresif tutumunun sadece Ukrayna ile sınırlı kalmayacağından endişe ettiklerini ve bu nedenle kaynak artışına acil ihtiyaç duyulduğunu belirtti:
“Putin tarafından tehdit ediliyoruz. Bu durumu engellemek için gerekli tüm adımları atmalıyız. Burada sorun, ne kadar süre hazırlanmamız gerektiği değil, Putin’in bize hazırlanmak için ne kadar süre tanıyacağı. Ne kadar erken hazırlansak o kadar avantajlı oluruz.”
“GERÇEKTE BİR TEHDİT VAR”
Rusya’nın hem cephede hem de cephanelikte büyük harcamalar yaptığını vurgulayan General Breuer, Rusya’nın hibrit savaş taktiklerine dikkat çekti. Siber saldırılardan sabotaja ve kimliği belirsiz insansız hava araçlarına kadar uzanan tehditler ortaya koydu.
Rus liderinin agresif söylemleriyle birleştiğinde bu durumun “tehlikeli bir karışım” oluşturduğunu söyleyen Breuer, “Batı’nın aksine Rusya dar bir bakış açısına sahip değil. Artık barış ve savaş gibi iki ayrı durumdan söz edemeyiz. Hibrit bir savaş söz konusu ve bu durum gerçek bir tehdit oluşturuyor.” değerlendirmesinde bulundu.
ORDUNUN EKSİKLİKLERİNİ GİDERECEK YASA
500 milyar euroluk Büyük Savunma ve Altyapı Fonu’nun, uzun süre yatırım yapılmayan Alman ordusu için bir fırsat olduğunu dile getiren General Breuer, bu fon ile 67 milyar euroluk bir destek alacaklarını ve borçlanma sınırının kaldırılmasının ordunun sürekli bir finansman kaynağına erişimini sağlayacağını ifade etti.
Bu tarihi adım, Başbakan Scholz’un yerine geçmesi beklenen Friedrich Merz tarafından hızla hayata geçirildi. Merz, öneriyi Şubat seçimlerinin ardından, feshedilmesinden hemen önce parlamentoya sunmuştu.
ZORUNLU ASKERLİĞE GERİ DÖNÜŞ ŞART
General Breuer, Almanya’nın kendisini ve NATO’nun doğu kanadını yeterince savunabilmesi için ek olarak 100 bin askere ihtiyaç duyduğunu belirterek, ülkede zorunlu askerliğe geri dönüşün “kesinlikle” gerekli olduğunu vurguladı.