Rusya-Ukrayna savaşı, Avrupa’daki güvenlik krizini derinleştirirken, bölgedeki ülkeler yeni stratejik adımlar atmaya hazırlanıyor.
Almanya, artan güvenlik kaygıları doğrultusunda, asker sayısını artırmak ve yedek birlikleri güçlendirmek üzere altı ay sürecek bir askerlik programı üzerinde çalışıyor.
ÜSLERİ KORUMAK İÇİN EĞİTİM ALACAKLAR
Bu program kapsamında göreve başlayacak askerler, üslerin korunması ve lojistik destek sağlanması gibi görevleri üstlenecekler. Aynı zamanda, askeri eğitim süreçlerinden de geçecekler.
BAŞVURULAR YETERSİZ KALIRSA ZORUNLU HALE GELEBİLİR
Plan, şu an için gönüllülük esasına dayanacak. Ancak, gönüllü başvuru sayısının beklenenin altında kalması durumunda zorunlu askerlik uygulamasının yeniden gündeme gelebileceği ifade ediliyor.
ASKER SAYISI İKİ KATINA ÇIKACAK
Savunma Bakanı Boris Pistorius, mevcut asker sayısını 180 binden 260 bine çıkarmayı planladıklarını duyurdu. Bu program vasıtasıyla yaklaşık 100 bin olan eğitimli yedek asker sayısının iki katına çıkarılması ve bazı gönüllü askerlerin profesyonel orduya katılması beklentisi var.
Savunma Bakanlığı, yeni sistemin 2026 yılı Mayıs ayında ilk askerlerini eğitmeye başlaması için hazırlıkların hızla devam ettiğini ve ilgili yasanın ocak ayında yürürlüğe girmesinin öngörüldüğünü bildirdi.
NATO ZİRVESİ’NDEN YÜZDE 5 HEDEFİ
Geçtiğimiz hafta Hollanda’nın Lahey kentinde yapılan NATO Zirvesi’nde savunma harcamaları konusunda önemli bir anlaşma sağlandı. Zirve sonrası yayınlanan sonuç bildirisinde, müttefik ülkelerin savunma harcamalarının gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 5’ine çıkarılması hedefi kabul edildi.