Aktarılan habere göre, Gazze’de devam eden İsrail’in katliamlarına karşı Batı’dan gelen silah satışları dikkat çekiyor. Almanya’da yapılan bir ankette, katılımcıların yüzde 60’ı İsrail’e silah ihracatına karşı çıktıklarını belirtirken, yüzde 31’i ise bu satışları desteklediklerini ifade etti. Doğu Almanya vatandaşlarının yüzde 75’i ise İsrail’e silah sevkiyatına karşı çıkmasıyla öne çıktı. Son 8 haftada Almanya’nın İsrail’e 31 milyon euro değerinde silah ve askeri malzeme satışı onayladığı bilgisi paylaşıldı. Bakanlık, “İsrail’e silah ihracatı konusunda herhangi bir yasak olmadığını” vurgularken, Bild gazetesi ise ülkenin satacağı silahların “soykırım için kullanılmayacağına” dair İsrail’den yazılı güvence istediğini duyurdu. İsrail’in verdiği yazılı güvence sonrasında Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un “İsrail’e silah sağladık ve sağlayacağız.” açıklaması yapıldı.
Aynı zamanda, geçtiğimiz yıllarda Alman hükümetinin İsrail’e milyonlarca euro değerinde silah ve askeri malzeme satışı yaptığı bilgisi paylaşıldı. Bu satışların içinde taşınabilir tanksavar silahı ve makineli tüfekler gibi silahlar da bulunmaktadır. Ancak, bu satışların Nikaragua gibi ülkeler tarafından Gazze Şeridi’ndeki soykırıma katkıda bulunmakla suçlandığı ancak Alman hükümeti tarafından reddedildiği belirtildi. Üçüncü ülkeler üzerinden İsrail’e yapılan silah ihracatına dair herhangi bir açıklama ise henüz yapılmamıştır.
Anket sonuçlarına göre, Alman halkının çoğunluğunun İsrail’e silah satışına karşı çıkması ve hükümetin bu satışları sürdürmesi ise tartışmaları beraberinde getirmektedir. Almanya’nın İsrail’e yönelik silah satış politikasının ulusal ve uluslararası birçok kesim tarafından eleştirilmesi, bu konunun önemini artırmaktadır. Özellikle de bu silahların hangi amaçlarla kullanılacağı ve insan hakları ihlallerine karşı nasıl bir tavır sergileneceği sorularıyla birlikte, Almanya’nın silah ihracat politikalarının daha şeffaf ve insani bir zeminde ele alınması gerektiği vurgulanmaktadır. Sonuç olarak, bu tür silah satışlarının siyasi ve ahlaki boyutlarının daha detaylı bir şekilde ele alınması ve belirli standartlar doğrultusunda yapılması önem arz etmektedir.