Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından işlenmemiş altın ithalatına getirilen aylık kota sonrasında Ziraat Bankası ve Vakıf Katılım Bankasına tahsis edilen kotaların değerlendirilmesine ilişkin kuyumcuların görüşlerine yer verildi.
Bakanlık, 7 Ağustos 2023 tarihinden itibaren işlenmemiş altın ithalatına kota uygulanmasına karar vermiş ve aylık kota miktarını 12 ton olarak belirlemişti. Daha sonra kotalar içerisinde ağırlıklarda değişiklikler yapılarak Ziraat Bankası ve Vakıf Katılım Bankasına kota tahsis edildi. Bu adımıyla üretici ve ihracatçıların ham madde ihtiyacının karşılanması hedefleniyordu.
Verilere göre, kota uygulamasının başladığı Ağustos 2023 tarihinden yıl sonuna kadar işlenmemiş altın ithalatı bir önceki yıla göre 3,2 milyar dolar azalarak miktar bazında yüzde 32,7 azalışla 169,6 ton oldu. Bu düşüş altın ithalatındaki azalışın cari açığı da olumlu etkiledi ve 12 aylık birikimli cari açık 31,2 milyar dolara geriledi.
Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Timuçin Sönmez, iki bankaya tahsis edilen kotaların perakende kuyumcuların altına ulaşımını kolaylaştırdığını belirterek, bu durumun piyasaya olumlu yansıdığını ifade etti. Bu adımın sonucunda altın ithalatında düşüş yaşanırken cari ödemeler dengesine olumlu katkı sağlandı.
Sönmez ayrıca bankalardan alım satım işlem maliyetlerinin düşürülmesini ve kuyumculara 1 kilogramın altında da altın satışı yapılmasını talep ettiklerini söyledi. Son günlerde altına olan talebin azalmış olmasında faizlerdeki artış ve altın fiyatlarındaki dalgalanmaların etkili olduğunu belirtti. Ancak düğün mevsiminin talebi yeniden artırması bekleniyor.
Kuyumcuların bankalardan beklentilerine ilişkin açıklamalarda bulunan Sönmez, Ziraat Bankası ve Vakıf Katılım Bankası’na yapılan kota tahsisiyle kaçak altın ticaretinin önüne geçildiğini ve adil bir pazar oluşturulduğunu ifade etti. Altına olan talebin hem yatırım amaçlı olarak hem de takı olarak artması beklenirken dünyadaki jeopolitik belirsizliklerin de bu talebi etkileyeceği öngörülüyor.