Tüm dünya, 4 yıl önce koronavirüs salgınıyla tanıştı. Hastalığın çözümü için aşı çalışmaları hız kazandı. Prof. Dr. Ercüment Ovalı, aşıyı bulduğunu iddia ederek gündeme gelmiş ancak sonra sessizliğe gömülmüştü. Yıllar sonra tekrar konuşan Ovalı, kök hücre tedavisine dair açıklamalarda bulundu. Hematoloji Uzmanı olan Ovalı, kök hücre alanındaki gelişmelere ve tedavi potansiyeline değindi. Kök hücrelerin doğru endikasyonlarda kullanıldığında bazı hastalıklarda etkili olabileceğini belirtti. Ancak kök hücrenin hayatı tamamen yeniden şekillendiren bir tedavi yöntemi olmadığının altını çizdi.
1998 yılında yapılan kök hücre çalışmalarını hatırlatan Ovalı, kök hücrelerin öncelikle belirli hastalıklarda yıkımı yavaşlatabileceğini ve inflamasyonu azaltabileceğini vurguladı. Ancak kök hücrenin, organları yeniden oluşturma gibi iddiaların hala gerçeği yansıtmadığını belirtti. Deneyimlerine dayanarak, kök hücre tedavisine eskisi kadar inanmadığını ifade etti. Olgunlaşmış, belirli işlevlere sahip hücrelerin kullanımının daha başarılı sonuçlar verebileceğini belirtti.
Kanser tedavisine odaklanan Ovalı, Car T Cell ve TIL gibi yöntemlerin kanser tedavisinde önemli birer araç olduğunu belirtti. Bu hücresel tedavi yöntemlerinin kanserde büyük bir etkiye sahip olduğunu ve başarılı sonuçlara ulaştığını aktardı. Ancak gen tedavisinin de hücresel tedavilerle birlikte kullanıldığı modellerin daha da başarılı olacağını tahmin etti.
Hastaların bilgi eksikliğinden dolayı yanlış tedavi seçimleri yapabileceğine dikkat çeken Ovalı, özellikle sosyal medya üzerinden yapılan yanıltıcı reklamların hücresel tedavilerin etkisini olumsuz yönde etkileyebileceğini vurguladı. Özellikle pahalı tedavilerin gereksiz olduğunu ve hastaların yanıltıcı reklamlara inanmamaları gerektiğini belirtti.
İHA kaynaklı habere göre Ovalı, kök hücre tedavisine dair artan tartışmalara ve gelişmelere rağmen, doğru kullanıldığında hala bazı hastalıklarda etkili olabileceğini ancak kök hücrenin hayatı tamamen yeniden yapılandıran bir tedavi yöntemi olmadığını vurguladı. Kanser tedavisinde ise Car T Cell ve TIL gibi hücresel tedavi yöntemlerinin taşları yerinden oynattığını ve başarılı sonuçlar verdiğini belirtti. Ancak gen tedavisiyle kombinasyonun daha etkili olacağını söyledi.