USD37,91
%-0.18
EURO42,58
%2.29
JPY0,002635
%0.02
RUB0,452900
%2.71
CNY5,19
%0.25
GBP49,34
%1.17
EURO/USD1,12
%2.26
BIST9.338,58
%0.68
Petrol63,64
%-2.81
GR. ALTIN3.865,16
%2.66
BTC3.028.653,29
%-2.77
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. Avrupa’da Sahipsiz Hayvanlara Sıkı Yasal Önlemler

Avrupa’da Sahipsiz Hayvanlara Sıkı Yasal Önlemler

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya genelinde her yıl, yerleşim alanlarında karşılaşılan başıboş hayvanlar yüzünden birçok insan hayatını kaybederken, pek çok kişi de ciddi yaralanmalarla karşı karşıya kalıyor.

Halk sağlığı ve toplum güvenliğini tehdit eden bu hayvan saldırılarıyla ilgili yüksek ölüm ve yaralanma oranlarını dikkate alan Avrupa ülkeleri, başıboş hayvanlara yönelik etkili ve sıkı yasal düzenlemelere yöneldi.

ÖRNEK TEŞKİL EDİYOR

Avrupa’daki yeterli barınak kapasiteleri ile sahipsiz hayvanların kontrol altına alınmasına yönelik yasa düzenlemeleri, bu hayvanların sokaklarda tehdit oluşturmasını engellemeyi ve popülasyonlarının dengede kalmasını sağlamayı amaçlıyor.

YERLEŞİM YERLERİNDE SAHİPSİZ HAYVANLARA İZİN YOK

Sahipsiz hayvanlar Avrupa ülkelerinde, özel ekipler tarafından toplanarak kısırlaştırılmakta ve mikroçipler aracılığıyla kayıt altında tutulmaktadır. 2010 yılından bu yana her yıl 4 Nisan “Dünya Sokak Hayvanları Günü” olarak kutlanıyor. Ayrıca, evcil hayvanlarını sokaklara bırakanlara ciddi yaptırımlar uygulanıyor, bu şekilde yerleşim alanlarında başıboş hayvanların varlığına izin verilmiyor.

AVRUPA ÜLKELERİ UYUTMA SEÇENEĞİNİ TERCİH EDİYOR

Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde, sokaklardaki sahipsiz hayvanların sorunlarına yönelik farklı çözüm önerileri geliştiriliyor. Bazı ülkelerde hayvanların toplanması, sahiplendirilmesi ve sıklıkla uyutma yöntemleri tercih ediliyor. Evcil hayvanlarını terk edenler için çoğu yerde para cezası, bazı bölgelerde ise hapis cezası uygulanıyor.

HOLLANDA’DA SOKAKLARDA BAŞIBOŞ KÖPEK YOK

Hollanda’da başıboş hayvanların varlığına neredeyse rastlanmıyor. Bu durum, uygulanan sıkı yasalar ve modern barınakların etkisiyle mümkün kılınmış. Ülkedeki en büyük barınak olan DOA’da yaklaşık 161 köpek bulunuyor. Barınağa gelen köpeklerin her birinin farklı hikâyeleri mevcut; kimi sahiplisinden kaynaklı, kimi ise terk edilmiş veya istismar görmüş durumda.

Balfoort, sahipsiz hayvanların sokaklarda görüldüğünde yetkililerce toplandığını ve sahibinin bulunmaya çalışıldığını, eğer bu mümkün olmazsa hayvanların barınaklara getirildiğini ifade etti.

MİKROÇİP TAKTIRILMASI ZORUNLU

Hollanda’da evcil hayvanların mikroçip taktırması zorunlu. Bu çip, hayvanın sahibine dair bilgileri içerebilen, pirinç tanesi büyüklüğünde bir nesne olarak veterinerler tarafından hayvanın derisi altına yerleştiriliyor. Böylece bir hayvan kaybolursa, bulunduğunda mikroçip okunarak sahibine ulaşılması mümkün oluyor.

KÖPEĞİNİ SOKAĞA ATANLARA CİDDİ PARA CEZASI VAR

Hollanda’da köpeklerini sokağa bırakan sahipler, bulundukları belediyeye bağlı olarak ağır para cezalarıyla karşılaşabiliyor. Sahiplerin, köpeklerini 14 gün içerisinde (yeni doğmuş yavrular için 7 hafta içinde) ilgili belediyeye kaydettirmesi zorunludur ve yıllık köpek vergisi de ödemeleri gerekmektedir.

BELÇİKA’DA SOKAKLARDA BAŞIBOŞ HAYVANLARA RASTLANMIYOR

Belçika’da, sahipsiz hayvanlar bağışlar aracılığıyla finanse edilen barınaklara götürülüyor. Ülkede köpeklere çip takılması zorunlu hale getirilmiş. Bulunan sahipsiz köpeklerin çipleri kontrol edilerek sahipleriyle iletişim sağlanmakta ve hayvanlar en yakın barınaklara teslim edilmektedir.

Belçika’da sahipsiz hayvanların büyük çoğunluğu tıbbi nedenlerden ötürü uyutulmakta, ancak köpeklerin kısırlaştırılması yasal bir zorunluluk değildir. Yine de hayvanseverler, kedi ve köpeklerde kısırlaştırma yapılmasının önemini vurguluyor.

ALMANYA SAHİPSİZ KÖPEKLERİ ANINDA TOPLUYOR

Almanya’da sahipsiz hayvanlar konusunda sıkı yasalar uygulanıyor ve köpek sahiplerinden yıllık yüksek miktarda vergi alınıyor. Sokakta görülen başıboş hayvanlar, polise ihbar edildikten sonra ekipler tarafından toplanarak barınaklara götürülüyor. Barınaklarda rehabilitasyon tamamlanan hayvanlar sahiplendirilebiliyor.

İSPANYA’DA SOKAKLARDA SAHİPSİZ KÖPEKLERE YER YOK

İspanya’da sahipsiz hayvan sorununu çözmek amacıyla barınaklar inşa ediliyor, zorunlu kısırlaştırma ve çip kullanımı gibi çeşitli önlemler hayata geçiriliyor. Yeni düzenlemelere göre, hayvanlarını sokağa bırakanlara 45 bin avroya kadar para cezası veriliyor.

FRANSA’DA BAŞIBOŞ HAYVANLAR UYUTULUYOR

Fransa, Avrupa’da en fazla evcil hayvana sahip olan ülkelerden biri. Yılda yaklaşık 100 bin hayvan sokağa terk edilse de, alınan sıkı önlemler sayesinde ekipler tarafından toplanarak barınaklara götürülüyor. Yasal düzenlemelere göre, evcil hayvanların sokağa bırakılması yasak ve bu kuralı ihlal edenler ağır para cezası ve hapis tehlikesiyle karşılaşabiliyor.

İNGİLTERE’DE YERLEŞİM YERLERİNE GİREN BAŞIBOŞ KÖPEKLER TOPLANIYOR

İngiltere’de mikroçip uygulaması, köpek sahipleri için zorunlu hale getirilmiş. Yerleşim alanlarında görülen sahipsiz köpekler, ihbarlar üzerine belediye ekipleri tarafından toplanmakta. Bir haftalık süre içinde sahibi bulunmayan hayvanlar uyutuluyor.

YUNAN BELEDİYELER BAŞIBOŞ HAYVANLARI KISIRLAŞTIRIYOR

Yunanistan’da sahipsiz hayvanların bakımı 2021’de çıkarılan yasa ile belediyelere devredilmiş ancak gönüllü kuruluşlar da bu işin bir parçası olarak aktif olmaktadır. Kanun gereği, evcil hayvanlar çevrim içi sistemle kaydediliyor ve kısırlaştırılmaları zorunlu hale getiriliyor.

İTALYA’DA SALDIRGAN HAYVANLAR UYUTULUYOR

İtalya, sahipsiz hayvanlarla başa çıkmak için çeşitli yasal düzenlemeleri hayata geçirmiştir. Sahipsiz hayvanlar yakalanarak veterinerlere götürülmekte ve sağlık taramasından geçirilmektedir. Kısırlaştırılamayan veya sağlıksız hayvanlar, sorumlu mercilerin izniyle uyutulabilmektedir.

İSVİÇRE, SALDIRGAN VE HASTA HAYVANLARI UYUTUYOR

İsviçre’de de köpeklere mikroçip takılması ve kayıt altına alınması zorunludur. Sokaklardaki sahipsiz hayvanlar, ekipler tarafından toplanarak barınaklara gönderilirken, iki ay içinde sahipleri gelip almazsa sahiplendirilmekte ve bu süre içerisinde sahiplendirilemeyen hayvanlar yalnızca aşırı saldırgan veya hasta olanlar için uyutulmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_ok_yi
Çok İyi
Avrupa’da Sahipsiz Hayvanlara Sıkı Yasal Önlemler
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

MegaOnHaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!