Avrupa genelinde yükselen sıcak havalar, çeşitli bölgelerde yangınlara neden oluyor.
Özellikle güney Avrupa ülkeleri olan İtalya, Yunanistan, Fransa, İspanya ve Portekiz, yangın riskine karşı önlem almak amacıyla hassas noktalarını belirleyerek önlemler almaya başladı.
Bu ülkelerde ormanlık alanlara giriş yasakları ve ateş yakma yasakları yürürlüğe girdikten sonra, yangın riski bulunan bölgelerde yüksek alarm seviyeleri ilan edilerek, olası yangınlara karşı müdahale hazırlıkları yapılıyor.
İTALYA
Akdeniz sahilinde yer alan İtalya, aşırı sıcakların etkisini derinden hissetmeye başladı ve bu durum özellikle güney bölgelerde yangın riskini artırdı.
İtalya Başbakanlığına bağlı Sivil Savunma Başkanlığı, 6 Haziran’da yayımladığı bir genelge ile yerel yönetimlerden 15 Haziran-15 Ekim tarihleri arasında yangınla mücadele planı oluşturmasını ve mevcut eksikliklerin giderilmesini talep etti.
Sivil Savunmanın Lazio ve Toskana Bölge Şubeleri, orman yangınlarına karşı hassas bölgelerde koruma önlemlerini artırarak, bazı bitkisel atıkların yakılmasını yasaklayarak bu durumu kamuoyuna duyurdu.
‘CİDDİ TEHLİKE DURUMU’ İLAN EDİLDİ
Sivil Savunma’nın Puglia Bölgesi’ndeki şubesi, aşırı sıcakların etkisiyle makilik ve ormanlık alanlarda yangın çıkma ihtimaline karşılık olarak “ciddi tehlike durumu” ilan etti ve tüm ilgili birimleri alarma geçirdi.
Bu bölge dışında da birçok ilde ateş yakma ve mangal yapma yasakları uygulamaya alındı.
Son günlerde İtalya genelinde hava sıcaklıkları 36-42 derece arasında değişirken, Sağlık Bakanlığı, bu sıcakların etkilediği şehirleri “kırmızı” risk kategorisine alarak halkı sıcaklardan korunmaya çağırdı.
FRANSA
Fransa’da, Meteoroloji Ajansı Meteo France, Loiret ve Loir-et-Cher dahil olmak üzere 18 ilde orman yangınları için yüksek alarm durumu ilan etti.
Bu, söz konusu illerde hava koşullarının orman yangını çıkma ve yayılma riskini artırdığı anlamına geliyor.
Alarm durumu verilen illerin çoğu Fransa’nın orta kesiminde bulunmaktadır. Yangın riski orta seviyede olan Loire-Atlantique ve Vendee illerinde ise, yerel saatle 12.00-00.00 arasında ormanlık alanlarda yürüyüş yapmak yasaklandı.
Aşırı sıcak hava, Loire-Atlantique iline bağlı Guerande kentinde 5 hektarlık buğday tarlasının yanmasına sebep oldu.
YUNANİSTAN
Yunanistan’da artan sıcaklar ve güçlü rüzgarlar dolayısıyla orman yangınları için “sarı alarm” durumu ilan edildi.
Yunanistan İtfaiye Teşkilatı, başkent Atina’nın da aralarında bulunduğu birçok bölge için yangın tehlikesinin olduğunu bildirdi.
Sivil Koruma Genel Sekreterliği, yangın tehlikesine karşın vatandaşların açık alanda ateş yakmamalarını ve yangına yol açabilecek eylemlerden kaçınmalarını istedi.
Atina’nın güneydoğusundaki Palea Fokia bölgesinde 26 Haziran’da başlayan orman yangını, yerleşim alanlarına sıçrayarak bazı evlerin zarar görmesine yol açtı.
Zaman zaman cep telefonları aracılığıyla yapılan uyarılarla bazı köylerin tahliye edilmesi istendi. Sakız Adası’nda çıkan yangında ise yaklaşık 65 bin dönüm yeşil alanın yandığı bildirildi.
Hafta boyunca devam eden rüzgarlar, Eğriboz Adası gibi birçok bölgede yangınların çıkmasına neden oldu ve itfaiye ekipleri son 24 saatte 48 farklı noktada yangın ihbarı aldı.
PORTEKİZ
Portekiz’de sıcak hava nedeniyle kırmızı “aşırı risk” durumu ilan edilen 7 bölge bulunmaktadır.
Başkent Lizbon’un 110 kilometre doğusundaki Mora kasabasında sıcaklık 46,6 dereceye ulaştı.
Portekiz Deniz ve Atmosfer Enstitüsü, bazı bölgelerde devam eden aşırı sıcakların yarına kadar sürmesinin beklendiğini açıkladı.
İSPANYA
İspanya’nın Sevilla kentinde 3 gün boyunca sıcaklıkların 40 dereceyi aşacağı tahmin ediliyor.
Sevilla’nın 140 kilometre batısındaki El Granado bölgesinde 28 Haziran’da 46 derece ölçüldü ve bu, ay için kaydedilen en yüksek sıcaklık oldu.
İspanya Meteoroloji Enstitüsü, ülke genelinde 16 özerk yönetim bölgesinde “aşırı sıcaklık” uyarısı yaparken, Katalonya’da küçük çaplı yangınlar meydana geldi.
Bu yangınlar tarım arazilerine zarar vererek yaklaşık 350 hektar alanda etkili oldu ve yaklaşık 10 bin kişi geçici olarak tahliye edildi.
BOSNA HERSEK – SIRBİSTAN – HIRVATİSTAN
Balkan ülkelerinde Bosna Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan’da aşırı sıcaklarla ilgili halk uyarıldı. Bosna Hersek’te 40 dereceyi aşan sıcaklıklara dikkat çekildi.
Bosna Hersek Federasyonu Hidrometeoroloji Kurumu, sağlık açısından risk taşıyanların dışarı çıkmamalarını ve dikkatli olmalarını önerdi.
Sırbistan’a bağlı birçok kentte sıcaklıkların 40 derecenin üzerine çıkabileceği belirtilirken, Hırvatistan’da ormanlık alanlarda küçük yangınlar meydana geldi.
Ülkede deniz kenarındaki bölgelerde “kırmızı alarm” verilirken, iç kesimlerde “sarı alarm” durumu uygulanmaktadır.
KUZEY MAKEDONYA
Kuzey Makedonya’da, orman yangınlarını önlemek amacıyla 1 Temmuz-31 Ağustos tarihlerinde 06.00-20.00 saatleri arasında ormanlara giriş yasaklandı.
Kurallara uymayanlara, Orman Yasası’nın 106. maddesi gereğince 1500-2000 avro para cezası kesileceği bildirildi.
İNGILTERE
İngiltere’de Meteoroloji Ofisi, özellikle bu hafta başından itibaren sıcaklıkların 36 dereceye kadar yükselebileceği konusunda uyarıda bulundu ve “kırmızı alarm” ilan etti.
Özellikle 65 yaş üzerindeki vatandaşlara, zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamaları, bol sıvı tüketmeleri ve sıcaklık kaynaklı rahatsızlıklarda hastanelere başvurmaları önerildi.
Ülke genelinde, bu tarihe kadar çıkan orman yangınlarında 29 bin hektardan fazla alanın yok olduğu belirtildi.
Son iki günde 2025 yılının sıcaklık rekorlarının kırıldığı İskoçya’daki yangınlar ise 3 gündür devam ediyor. Londra İtfaiyesi, yangınların çoğunlukla insan faktöründen kaynaklandığını bildirerek dikkatli olunması çağrısında bulundu.
ALMANYA
Alman Meteoroloji Servisi, bazı bölgelerde 39 dereceye kadar yükseleklerin görülmesinin, yer yer 40 dereceyi aşmasının beklendiğini belirtti ve halkın sıcaktan kaçınmaları, bol su tüketmeleri konusunda dikkatli olmalarını önerdi.
Açıklamada, iki gün sürecek yoğun sıcakların ardından gök gürültülü fırtınalar ve şiddetli hava koşullarının etkili olması bekleniyor.
HOLLANDA
Hollanda Meteoroloji Enstitüsü, Noord-Brabant, Gelderland ve Limburg bölgelerinde 1-2 Temmuz tarihlerinde aşırı sıcaklık nedeniyle “turuncu alarm” durumu verilmiştir.
Ülke genelinde Ulusal Sıcaklık Planı’nın devreye girdiği bildirilirken, bu bölgelerde 38 dereceye kadar yükseklere ulaşılacağı tahmin edilmektedir.
Hollanda’da, 2018, 2019, 2020 ve 2022 yıllarında da sıcak hava için “turuncu alarm” uygulanmıştı; 2022’de ise yine temmuzda erken bir uyarı verilmesi dikkat çekmiştir.
BELÇİKA
Belçika Kraliyet Meteoroloji Enstitüsü, 1-3 Temmuz tarihlerinde ülke genelinde 35 derecenin üzerinde sıcaklıkların çok tehlikeli seviyelere ulaşabileceği konusunda “turuncu alarm” verdi.
Halk bu tarihlerde dikkatli olmalı ve gerekli önlemleri almalıdır. Sıcaklıkların rekor seviyelere ulaşması beklenmemekle birlikte, 5 gün süresince 25 derecenin altına inmeyeceği ve en az 3 gün boyunca 30 derecenin üzerinde kalacağı belirtilmiştir.