Lübnan Başbakanı Nevvaf Selam, Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) Misyonu Başkanı ve Komutanı Diodato Abagnara ile başkent Beyrut’ta bir görüşme gerçekleştirdi.
Söz konusu görüşmeye dair detaylar, Lübnan haber ajansı NNA tarafından aktarıldı.
BÖLGEDE KALICI İSTİKRAR İÇİN TEMEL KOŞULU AÇIKLADI
Başbakan Selam, bu toplantıda UNIFIL personelinin güvenliğine vurgu yaparak, İsrail’in hâlâ işgal ettiği Lübnan topraklarından derhal çekilmesi ve herhangi bir saldırının sona erdirilmesinin, bölgede kalıcı bir istikrar için kritik bir ön koşul olduğunu ifade etti.
Lübnan’ın UNIFIL ile işbirliğini güçlendirmeye yönelik kararlılığını dile getiren Selam, Lübnan hükümetinin 1701 sayılı kararın eksiksiz bir şekilde uygulanmasına büyük önem verdiğini belirtti.
Aynı zamanda Selam, Lübnan’ın Birleşmiş Milletler’e ilettiği resmi mesajda UNIFIL’in görev süresinin 31 Ağustos 2026 tarihine kadar uzatılmasını talep ettiğini aktardı.
NE OLMUŞTU
Lübnan Cumhurbaşkanı Avn, 19 Haziran’da ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi ve Ankara Büyükelçisi Tom Barrack’la gerçekleştirdiği görüşmede, UNIFIL’in görev süresinin uzatılması gerektiği mesajını vermişti.
İtalyan Tümgeneral Diodato Abagnara, 24 Haziran’da UNIFIL Misyonu Başkanı ve Komutanı olarak atanmıştı.
Lübnan Dışişleri Bakanlığı, 27 Haziran’da Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü olan UNIFIL’in görev süresinin bir yıl daha uzatılması ve İsrail’in işgal ettiği Lübnan topraklarından çekilmesi talebiyle BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e bir mesaj göndermişti.
UNIFIL’İN KURULUŞU VE 1701 SAYILI KARARA İLİŞKİN BİLİNMEYENLER
1975 yılında patlak veren iç savaş sonrasında, İsrail 1978’de Lübnan topraklarına girmiş ve Güney Lübnan’ı işgal etmiştir. Bu durum üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), İsrail’e kuvvetlerini Lübnan’dan geri çekmesi için çağrıda bulunmuştur.
BMGK, Lübnan’ın talebi çerçevesinde, İsrail kuvvetlerinin çekilmesini denetlemek, ülkede barış ve güvenliği yeniden sağlamak ve Lübnan hükümetinin güney üzerindeki otoritesini tesis etmek amacıyla 19 Mart 1978’de UNIFIL’i kurmuştur.
BMGK, Lübnan ile İsrail arasında 12 Temmuz 2006’da meydana gelen yoğun çatışmalara son verilmesi adına 1701 sayılı kararı, 11 Ağustos 2006 tarihinde oybirliğiyle kabul etmiştir.
BM Güvenlik Konseyi’nin 1701 sayılı kararı, İsrail’in Mavi Hat’ın gerisine çekilmesini ve bu hat ile Lübnan’da bulunan Litani Nehri arasındaki bölgenin silahsızlandırılmasını öngörmekte; bu alanda yalnızca Lübnan ordusu ve UNIFIL’e ait silah ve askeri araçların bulunması gerektiği şartını içermektedir.