Ramazan Bayramı’na sayılı günler kaldı.
İnsanlar bayram hazırlıkları yapmaya başladılar ve bu dönemde tatlı ürünlerine yönelik talep artıyor.
Ancak bu durum bazı fırsatçıların da harekete geçmesine neden oluyor.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), halka gıda güvenliği konusunda önemli uyarılarda bulundu.
“BAYRAMDA TATLI TÜKETİMİ ARTIYOR”
Bayramlar, geleneksel olarak şerbetli tatlılar, çikolata ve şekerlerin bolca tüketildiği dönemlerdir. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ulaş Kırım, bayramlarda tatlı tüketiminin belirgin şekilde arttığını ifade etti.
ŞERBET YERİNE GLİKOZ VE FRUKTOZ ŞURUBU
Kırım, “Bu durumdan faydalanmak isteyen bazı kişilerin, merdiven altı üretim yaparak halkın sağlığını tehlikeye attığını gözlemliyoruz. Ürünlerin sirkülasyonu nedeniyle bu tür üretimlerin tespit edilmesi güçleşiyor.” dedi.
Kırım, en büyük risklerden birinin şeker yerine, nişasta bazlı glikoz ve fruktoz şuruplarının tatlandırıcı olarak kullanılması olduğunu vurguladı.
“SAĞLIK İÇİN RİSKLİ”
Bu tür tatlandırıcıların vücutta emilimini zorlaştırdığını belirten Kırım, fazla tüketimin çocuk ve yetişkin sağlığı açısından risk oluşturduğunu ifade etti.
YER FISTIĞI BOYANARAK ANTEP FISTIĞI OLARAK SATIŞA SUNULUYOR
Tatlıların güvenilir yerlerden alınmasının önemine dikkat çeken Kırım, “Bayramlar ve özel günlerde tüketim artışı yaşandığı için ucuz veya açıkta satılan ürünlerden kaçınılmalı.” şeklinde konuştu.
Bir diğer dikkat çekici nokta ise fıstıklı baklavada karşılaşılan hileler; Antep fıstığı yerine yer fıstığının gıda boyaları ile renklendirilerek ya da bezelyenin alternatif olarak kullanılması ciddi bir taklit ve tağşiş durumu yaratıyor. Alışveriş yaparken Antep fıstığının maliyetini göz önünde bulundurmak önemli.
“TRK KODU OLMAYAN ÜRÜNLERİ ALMAYIN”
Kırım, bayramlarda aşırı şeker tüketiminin yaygınlaştığını belirtirken, açıkta satılan şeker ve çikolatalardan uzak durulması gerektiğini ifade etti.
Ambalajsız, tüketim tarihi, içindekiler bilgisi bulunmayan ve Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği’ne uygun TRK kodu taşımayan ürünlerin satın alınmamasını önerdi.
“KAKAO ARTTIKÇA ÇİKOLATANIN KALİTESİ DE ARTAR”
Güneşin altında fazla bekleyen ürünlerden de uzak durulmasının gerektiğini vurgulayan Kırım, bu durumun kalite ve sağlık açısından birçok riski barındırdığını dile getirdi.
Çikolata alırken kakao içeriğinin yüksek olmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Kırım, kakao oranı arttıkça ürün kalitesinin de yükseldiğini sözlerine ekledi.