Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Rusya’nın talebi üzerine Gazze’deki çocukların durumuna ilişkin bir oturum düzenledi. Bu oturumda konuşan BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Tom Fletcher, Gazze’de ateşkesin sağlanmış olmasının bu bölgedeki çocuklar için hayati bir fırsat sunduğunu belirtti.
Fletcher, eğer taraflar ateşkes anlaşmasına sadık kalırsa, daha fazla hayat kurtarma olacağını vurguladı. Gazze’de 15 ay boyunca pek çok çocuğun öldüğünü, açlık ve soğuk nedeniyle yaşamını yitirdiğini ifade eden Fletcher, ayrıca tahminlere göre Gazze’de 17 binden fazla çocuğun ailesinden ayrı durumda olduğunu belirtti. Bu durumun sonucunda birçok çocuk, ya yetim kaldı ya da ailelerinden ayrıldı.
Özellikle doğum anında anne karnında hayatını kaybeden çocukların da olduğunu hatırlatan Fletcher, yaklaşık olarak 150 bin hamile kadın ve yeni annenin acil sağlık hizmetlerine ihtiyaç duyduğunu dile getirdi. Çocukların eğitimlerinden yoksun kaldığını ifade eden Fletcher, kronik hastalığı olan birçok çocuğun da gerekli bakıma ulaşılamadığını ve bu durumu yaşamayı zor bulduğunu aktardı.
Fletcher, BM Çocuklara Yardım Fonu’na göre, Gazze’deki 1 milyon çocuğun ruh sağlığı ve psiko-sosyal desteğe ihtiyaç duyduğunu ifade etti. Depresyon, anksiyete ve intihar düşünceleri gibi sorunların yaşandığını belirten Fletcher, bu durumu hiç yaşanmamış gibi bir neslin travma yaşadığı olarak tanımladı. Bu bağlamda, Gazze’de ateşkesin ardından insani yardımın güvenli ve engelsiz bir şekilde ulaştırılmasının yanı sıra yağmalamaların da önemli ölçüde azaldığını ifade etti.
BMGK’nın çalışmalarının bir parçası olarak, insani yardım kuruluşlarının önemli ölçüde birleştiğini belirten Fletcher, ancak bunu tek başlarına başaramayacaklarının altını çizdi. Gazze’ye büyük miktarda yardım ulaştırılması için ortak çaba gerektiğini vurgulayan Fletcher, bu yardımların düzenli olarak yenilenmesinin de kritik önemde olduğunu belirtti. Bunun için üye devletlerin yanı sıra özel sektörün de katkı sunması gerektiği ifade edildi.
Aynı zamanda, BMGK’nın Gazze üzerindeki çalışmaları sürdürürken, Batı Şeria’daki durumu da göz ardı edemeyeceğine vurgu yapan Fletcher, Batı Şeria’da Ekim 2023’ten bu yana rekor düzeyde can kaybı, yerinden edilmiş insanlar ve ulaşım kısıtlamaları olduğunu söyledi. Bu eğilimlerin, ateşkesin ilan edilmesinden bu yana daha da yoğunlaştığını belirtti.
Fletcher, İsrailli yerleşimcilerin Filistin köylerine saldırdığını, evleri ve mülkleri ateşe verdiğini, hareket kısıtlamalarının arttığını ve Filistinlilerin temel hizmetlere ve gelir kaynaklarına erişimlerinin engellendiğini bildirdi. Batı Şeria genelinde kitlesel tutuklamaların yapıldığını ifade eden Fletcher, özellikle Cenin bölgesindeki durumu endişe verici bulduğunu aktardı.
Fletcher, BMGK’dan taleplerini sıralarken, ateşkesin sürdürülmesi ve Gazze ile Batı Şeria’daki uluslararası hukukun uygulanmasının sağlanması gerektiğini belirtti. Ayrıca üye devletlerin insani yardım operasyonlarının yeterince finanse edilmesini sağlamasında önemli bir rol üstlenmeleri gerektiğine dikkat çekti. Fletcher, “Gazze’nin çocukları ‘yan hasar’ değildir,” diyerek, bu çocukların da dünyanın farklı yerlerindeki çocuklar kadar güvenlik, eğitim ve umut hakkına sahip olduklarını vurguladı. Onların da savaş sırasında dünyanın yanlarında olmadığına inandıklarını ifade eden Fletcher, “Şimdi onların yanında